Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına karşı yerli TURKOVAC aşısını geliştirdi. Yerli aşı TURKOVAC’ın onay verilmesine çok sevindiğini belirten Özdarendeli, ‘Onayın alınmasından dolayı çok mutluyuz, oldukça uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. Bu kamunun yaptığı önemli bir başarıdır. TURKOVAC aşısının acil kullanım onayıyla birlikte yaygın olarak üretilecek, sadece ülkemize değil dünyaya insanlara şifa olacaktır diye düşünüyorum’ dedi.
TURKOVAC aşısının Koronavirüs salgınına karşı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ‘Yakın zamanda seri üretimin oldukça yüksek kapasiteyle, her gün üzerine koyarak devam edeceğine inanıyorum’ ifadelerini kullandı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kovid-19 salgınına karşı geliştirilen TURKOVAC aşının seri üretiminin Şanlıurfa’daki tesislerde yapıldığını aktardı. Yerli aşının hikayesini anlatan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ülkemizde ilk Koronavirüsün 11 Mart 2020 tarihinde görüldüğünü hatırlatarak, virüse karşı ilk olarak izole ederek çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Yerli aşısının sonraki zamanlarda yoğunlaşan çalışmalarına üniversite, sanayi ve kamu iş birliği ve akademisyen arkadaşlarının da desteği olduğunu aktaran Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, TURKOVAC’ın bu sayede geliştiğini söyledi.
Özdarendeli, yerli aşının tüm dünyaya şifa olacağını belirterek ‘Onayın alınmasından dolayı çok mutluyuz, oldukça uzun ve zorlu bir süreçten geçtik. Bu kamunun yaptığı önemli bir başarıdır. TURKOVAC aşısının acil kullanım onayıyla birlikte yaygın olarak üretilecek, sadece ülkemize değil dünyaya insanlara şifa olacaktır diye düşünüyorum’ dedi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, akademik hayatında inaktif aşılar üzerinde birçok çalışmalarının bulunduğunu dile getirdi. Özdarendeli, ‘Klinik aşamalarda, deney hayvanlarında aşının etkinliğini ve güvenli olduğunu, çok yönlü çalışmalarımızla ortaya koyduk. Daha sonra Faz-1 çalışmaları Kasım 2020'de başladı, güvenlik oldukça önemliydi faz-1'de. Faz-1 çalışmaları 2021 Ocak sonunda bitti ve şubat ayında Faz-2 çalışmaları başladı ve onu da nisan ayında bitirdik ve gayet etkili, güzel sonuçlar elde ettik. Ardından da TUSEB'in Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Faz-3 çalışmaları hazirandan bu yana devam ediyor. Bu noktada elde edilen veriler neticesinde otoritelere başvurularak TURKOVAC aşısının acil kullanım onayı aldı’ dedi.