Türkiye’de aylardır beklenen yerel seçimler önümüzdeki Pazar günü yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimi işleme devam ederken sandıkta 61 milyon 441 bin 882 seçmenin oy kullanacağı kaydedildi. 34 siyasi partinin yarışacağı seçimlerde 81 ilde 206 binin üzerinde sandık kurulacak.
Seçim takvimine göre, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Bugün itibarıyla ilçe seçim kurulları, sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlığına başlayacak; bu hazırlıklar yarın tamamlanacak. Seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları ise 29 Mart Cuma günü sona erecek.
İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ise malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına 29 Mart Cuma günü ilçe seçim kurulları tarafından teslim edilecek.
Malzeme torbaları oy verme gününde teslim edilecek
Seçim gününde, il ve ilçe merkezlerinde bina sorumlusu olarak görevlendirilen yerlerde, malzeme torbalarının saat 05.00'te bina sorumlularına teslim edilmesi planlanıyor. Bina sorumluları, bu malzemeleri ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca sağlanan araçlarla sandık çevresine ulaştıracak ve burada sandık kurulu başkanlarına teslim edecekler.
Bina sorumlusu görevlendirilmemiş yerlerde ise, ilçe seçim kurulu başkanlıkları tarafından malzeme torbaları doğrudan oy verme günü sandık kurulu başkanlarına sandık bölgesinde teslim edilecek.
Seçmen bilgi kağıtları dağıtımı bugün sona erecek
Seçim takvimine uygun olarak, bugün itibarıyla seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı tamamlanacak. Dağıtılamayan kağıtlar, ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına geri gönderilecek. Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgisini ve yerlerini Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'ni kullanarak kontrol edebilecekler.
Artık seçmenin oy kullanacağı yeri gösteren bilgi kağıdını yanında getirmesi zorunlu olmayacak ve seçmen, T.C. kimlik numarası bulunan resmi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Oy pusulaları tek zarfta
Her seçmen, belirtilen istisnalar dışında, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanabilecek. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.
Büyükşehir olmayan illerde ise oy pusulalarında il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçenekleri bulunacak. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkte olacak. Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar.
Oy verme saatleri belli oldu
YSK, mart ayında gerçekleşecek seçimlerde mevsim şartlarını ve günbatım saatlerini göz önünde bulundurarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene almaya karar verdi. Bu kapsamda, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'teki ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00 ile 16.00 arasında olacak. Diğer bölgelerde ise oy verme saatleri 08.00 ile 17.00 olarak belirlendi.
Seçim sürecinde, büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak. Diğer illerde ise öncelikle belediye başkanlığı, ardından belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayımı ve dökümü gerçekleştirilecek.