Yer fıstığı içerisinde barındırdığı vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve esansiyel yağ asitleri ile sağlık için oldukça faydalı bir yiyecektir. İnsan sağlığına bu kadar fayda sağlayabilen fıstık, aşırı tüketimlerinde sağlık sorunlarına neden olabiliyor. bu yazımızda yer fıtığının fazla tüketim sonrası sağlığa verdiği zararlardan ve ne kadar tüketilmesi gerektiğinde bahsedeceğiz..
Fıstık doğasından dolayı küf oluşturmaya çok fazla müsait bir yiyecektir. Bu nedenle üreticiler, küf oluşumunu önlemek için genelikle pestisit denilen kimyasal ilaç kullanırlar. Bu kimyasal ilaçla birlikte, yer fıstığı bozulmaktan korunurken kullanılan kimyasal insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Pestisit ilacı kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, burun, boğaz ve ciltte tahribat, bulantı ve ishalin yanı sıra kişide sinirlilik, yorgunluk ve terleme gibi yan etkiler gösterebilir.
Yer fıstığı zararlı mı, ne kadar yenmeli?
Yer fıstığının faydaları aslında saymakla bitmez. Fakat fıstık, diğer taraftan, alerjiye neden olan bir yiyecek türü olduğundan dolayı kötü bir şöhrete de sahiptir. Fıstığa alerjisi olan kişilerin alerjik durumları bağışıklık sisteminde ortaya çıkar. Fıstık tüketimi sonrası kişilerde bulantı, kusma, gaz, ishal, nabız yükselmesi gibi etkilerin yanı sıra yüksek tansiyor, öksürük ve nefes darlığı da görülebilir.
Yer fıstığının fazla tüketmesi fıstığın içindeki lektin adı verilen maddeden çok fazla alınmasını sağlar. Bu madde insan sağlığını olumsuz olarak etkileyen maddelerden bir tanesidir. Lektin maddesi bilindiği üzere soya fasulyesi, fıstık gibi baklagillerde bulunur ve bitkiyi haşerelerden koruma özelliğine sahip yapışkan bir maddedir. Bitkiler için oldukça faydalı olan bu madde sindirim sistemimiz tarafından pek sevilmez. lektin maddesi aynı zamanda kandaki şekerle de ilgilidir ve iltihaba, romatoid artrit gibi iltihabik durumlar ortaya çıkaran hastalıklara da neden olmaktadır.
Fıstığın içinde önemli doymuş yağ mineralleri de bulunur. Bu nedenle çok fazla fıstık tüketmek, normalin üzerinde doymuş yağ alınımına da neden olur. Vücuda alınan fazla doymuş yağ ise kalp krizi, inme ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların yanı sıra sindirim problemleri, tansiyon artışı gibi komplikasyonlara da sebebiyet verir.
Kişilerde normal şartlarda günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde ise 2200-2400 kalori olarak belirlenmiştir. Günlük 100 gram ye rfıstığı tüketilmesi halinde kişiler 567 kalori alırlar. Bu da size ayda 2 kilo 10 ayda ise 20 kilo kadar bir kilo aldırır. Yer fıstığı fazla tüketmek, şişmanlığın yanı sıra kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon hastalıklarına da neden olur.