Yenilebilir Kovid Aşısının Çalışmaları Başladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan çalışmada bilim insanları, mRNA teknolojisini ile yenilebilir Kovid aşısı geliştirmeyi deniyor. Yenilebilir kovid aşısı nedir? Detaylar haberimizde...

01.01.2019-10:30 - (Son Güncelleme: 23.09.2021-12:43)

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan çalışmada bilim insanları, mRNA teknolojisini ile yenilebilir Kovid aşısı geliştirmeyi deniyor. Eğer yapılan denemeler başarılı sonuçlara ulaşırsa çiftçilerin mRNA aşılarını tarlalarında da yetiştirebileceği söyleniyor.

California Üniversitesi Riverside'daki (UCR) araştırmacılara, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın aşılarını geliştirmek için kullandıkları mRNA teknolojisi ile 'yenilebilir Kovid-19 aşısı' araştırmaları için 500 bin dolarlık bütçe olanağı sağlandı. Bu bağlamda bilim insanları, Kovid-19 aşısı içeren sebzeler yetiştirilmeye başlandı.

Araştırmada amaçlanan hedef, yenilebilir bitkileri, bağışıklık aşılarında kullanılan geleneksel adenovirüsle değil, mRNA ile 'aşı fabrikalarına' dönüştürmek.

KOVİD AŞILARI TARLADA YETİŞEBİLİR

UCR'nin Botanik ve Bitki Bilimleri Bölümü'nde baş araştırmacı ve doçent olan Juan Pablo Giraldo önemli açıklamalarıyla dikkatleri topladı. Çiftçilerin yenilebilir aşıyı tarlalarında üretebileceğini belirten Giraldo, ''Tek bir bitki bir kişiyi aşılamak için yeterli mRNA üretecektir. Bu yaklaşımı ıspanak ve marulla test ediyoruz ve insanların kendi bahçelerinde yetiştirme konusunda uzun vadeli hedeflerimiz var. Çiftçiler mRNA aşılarını tarlalarında da yetiştirebilir'' diye ifade etti.

Özellikle de gelişmemiş ülkelere aşıların ulaştırılması kolay bir süreç olmadığı için bu yöntemin daha kapsayıcı olacağını söyleyen araştırmacılar aynı zamanda aşı tereddüttü olan bireylerin bu sebzelere yönelebileceklerini ifade etti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal