Yeni Zigana Tüneli'nin Işığı Görmesine 90 Metre Kaldı!

Tarihi ipek yolu üzerinde 17 Mart 2017 tarihinde yapımına başlanan Yeni Zigana Tüneli projesinde sona doğru yaklaşıldı. Tünel tamamlandığında Trabzon ile Gümüşhane arası ulaşım 1,5 saatten 40 dakikaya düşeceği öğrenildi.

24.12.2021-17:45 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-17:55)

Zigana Tüneli'nin yapımı tamamlandığında dünyanın ikinci en uzun çift tüplü karayolu tüneli olurken Avrupa’nın ise tek uzun tüneli olacak. 14,5 kilometre uzunluğundaki tünelin bitmesine 90 metre kaldı. Türkiye’nin rüya projelerinden olan Zigana Tüneli Projesi, Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerinde yer alıyor. 

Yaklaşık 4 senedir yapım çalışmaları devam eden Yeni Zigana Tüneli projesinde sona 90 metre kaldı. Tünel tamamlandığında Trabzon ile Gümüşhane arası ulaşım 1,5 saatten 40 dakikaya düşecek.


Yeni Zigana Tüneli projesinin hem Gümüşhane hem de Trabzon tarafın denetleyerek takip eden Karayolları 10. Bölge Müdürü Mehmet Aşık, Türkiye ve Avrupa’da en uzun karayolu tüneli olduğunu belirtti. Tünelin bitmesine 90 metre kaldığına dikkat çeken Aşık, yapılan çalışmaların 500 personelle birlikte 7 gün 24 saat esasına göre sürdürüldüğünü açıkladı. 

ÇOK YAKIN BİR ZAMANDA TÜNELDE IŞIĞI GÖRECEĞİZ

Yakın zamanda tünel çalışmalarının biteceğini ifade eden Karayolları 10. Bölge Müdürü Mehmet Aşık, ‘Zigana Tüneli Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun tüneli. Tünelimiz çift tüp karayolu projesi olarak projelendirildi ve şu anda 14,5 kilometre uzunluğunda bir tünel. Tünelde kazı çalışmaları yüzde 99 mertebesine ulaştı. Çok yakın bir zamanda tünelde ışığı göreceğiz. Yeni Zigana Tüneli, Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli olmakla birlikte bunun yanında Türkiye’de yine karayolları tünellerinde ilk defa düşey şaft ile birlikte havalandırma sistemi teşkil edilecek. 3 noktada en uzun şaftımız 400 metre olmak üzere toplam 6 tane şaftımız olacak ve bu özelliği ile de Türkiye’de ilk uygulama olacak. Yüzde 99 mertebesinde kazı ve destek imalatlarımızı tamamladık, ışığı göreceğiz. Kazısı tamamlanan yerlerde nihai beton kaplama imalatlarımız devam ediyor, bu kaplamalarda da yaklaşık yüzde 77 seviyesinde ilerleme sağladık. Eğer bir aksilik yaşanmazsa 2022 yılı sonuna kadar bütün imalatlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz’ ifadelerini kullandı. 

 90 METRELİK BİR KAZI KALDI

Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete sunulmasına 90 metre kaldığını belirten Karayolları 10. Bölge Müdürü Mehmet Aşık, ‘Zigana Tüneli’nde yaklaşık 500 personelle 7 gün 24 saat esasına dayanan bir çalışma yürütüyoruz. 90 metre civarında bir kazı kaldı bunlar da kısa bir sürede tamamlanıp imalatları ışık göründü seviyesine getirmek için çalışıyoruz. Tünel 1015 kotundan girip 1212 kotundan Köstere Deresi mevkiinden çıkmakta. Eski Zigana Tüneli’nde ise giriş kotu 1800 metre. Yeni tünelle birlikte giriş yaklaşık 800 metre aşağıdan girerek yolu 8 kilometre civarında kısaltacağız bu kısalma ile birlikte otomobillerde yaklaşık 10 dakikaya ağır taşıtlarda da 60 dakikaya varan zaman tasarrufu elde edilecek’ ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal