İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" isimli genelge gönderdi. Peki genelgeye göre yeni yasaklar neler? Neler değişti?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ardından yapmış olduğu basın açıklamasında, 1 Haziran tarihinden itibaren uygulanacak olan kademeli normalleşme ile ilgili ayrıntıları açıkladı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konusu ile ilgili genelge gönderildi.
PAZAR GÜNLERİ YASAK MI?
Yayınlanan genelgeye göre pazar günleri tam gün sokağa çıkma yasağı uygulamaya devam edilecek. Pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuru yemişçi ve tatlıcılar ise 10.00 - 17.00 saatleri aralığında hizmet sunmaya devam edebilecek. Vatandaşlar ise yürüme mesafesinde içerisinde olan dükkanlara gidebilecek.
İKİ DOZ AŞI OLAN 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR KISITLAMALARDAN MUAF MI?
65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz aşı olanlar ile birlikte 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması olmayacak. 65 yaş ve üzeri olup hakkı olmasına rağmen aşı olmayan vatandaşlar ise pazar günleri dışındaki diğer günler içerisinde 10.00 - 14.00 saatleri aralığında sokağa çıkabilecek. Pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına onlar da katılım göstermiş olacaklar.
65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI TOPLU ULAŞIMI KULLANABİLECEK Mİ?
Yayınlanan genelgeye göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile birlikte 18 yaş altı gençler şehir içi toplu ulaşım araçlarını ise kullanamayacak. Bu söz konusu kısıtlamadan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun görmüş olduğu öğrenciler de istisna tutulacak.
HUZUREVLERİNDE ZİYARETLER NASIL OLACAK?
Yayınlanan genelge içerisinde değinilen konulardan birisi de huzurevi gibi bakım merkezleri. Huzurevi gibi sosyal koruma bakım merkezleri içerisinde kalanlara ziyaretler, her kişi için hafta içerisinde en fazla bir ziyaret olacak biçimde uygulanacak.
GAZİNOLAR AÇIK MI, KAPALI MI?
Yeni bir karar alınıncaya dek kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile birlikte gazino gibi iş yerlerinin de faaliyetlerine ara verilmesi uygulamasına devam edilecek.
KAFELERDE AÇILDI MI?
Yayınlanan genelgeye göre Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi mekanlarda oyun oynanmasına izin verilmeyecek ve bu uygulama ile birlikte masalara da kısıtlı sayıda müşteri oturtulacak açık alanlarda aynı masada 3, kapalı alanlarda da 2'den fazla müşterinin oturmasına ise izin verilmeyecek.
SİNEMALAR AÇILDI MI?
Koronavirüs tedbirleri doğrultusunda uzun bir süredir kapalı olan sinema salonları ise yüzde 50 kapasite sınırı ile birlikte "bir koltuk dolu - bir koltuk boş" kuralına uyulması şartı ile birlikte hizmet vermeye başlayabilecek.
ŞEHİRLERARASI SEYAHATLAR NASIL OLACAK?
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamış olduğu genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günler içerisinde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtaları ile yapacakları şehirlerarası seyahatler için farklı bir seyahat izni alması talep edilmeyecek. Alınmış olan bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli görülecek.
DÜĞÜNLER OLACAK MI?
Yeni evlenecek olanların uzun bir süredir büyük bir merak ile birlikte beklemiş olduğu düğün konusunda genelge içerisinde şu ifadeler yer alıyor:
"Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek - içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek."
DÜĞÜNLERDE KAÇ KİŞİ OLABİLİR?
Nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz tarihinden itibaren izin verileceği açıklanmışken, nikah törenleri, nikah merasimi biçimindeki düğünler ise kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan olacak şekilde, en fazla 100 davetli olması şartı ile birlikte yapılabilecek.
15 HAZİRAN'DAN SONRA DÜĞÜNLERDE İKRAM YAPILABİLECEK Mİ?
15 Haziran tarihinden itibaren nikah töreni ve düğünlerde yiyecek - içecek ikramı misafirlere yapılabileceği ifade edilirken kapalı alanlar içerisinde azami davetli sayısına ilişkin kısıtlama uygulamasına son verilecek.
MARKETLERDE İNDİRİM OLACAK MI?
Yayınlanan genelgeye göre zincir marketler indirim uygulamalarını en az olacak şekilde bir hafta sürecek biçimde yaparak, oluşması muhtemel yoğunlukların önüne geçecek.
Tam gün sokağa çıkma uygulaması yaşanacak olan pazar günleri içerisinde; marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satış işlemleri olmayacak.
TOPLU ULAŞIM NASIL OLACAK?
Toplum ulaşım araçlarında araç ruhsatı içerisinde belirtilmiş olan kapasitenin yüzde 50'si oranında yolcu kabul edilecek ve yolcu düzeni de vatandaşların birbirine fiziksel teması olmayacak şekilde ayarlanacak.
Aynı ikamette yaşayan ve aynı çekirdek aileden olan insanların yan yana oturmasına izin verilecek.
DENETLEMELER NASIL OLACAK?
İçişleri Bakanlığı'nın Kademeli Normalleşme Genelgesi'ne göre Vali ve Kaymakamlar önlem uygulamalarını denetlemesine yoğunlaştırılmış bir biçimde devam edecek.