Yeni sosyal medya yasası neler getiriyor? Yeni sosyal medya yasası belli oldu!

Sosyal medyada yeni döneme giriliyor. Yeni sosyal medya yasasına göre sosyal medya üzerinden gerçeği yansıtmayan paylaşımlarda bulunan kişiler bundan sonra cezalandırılacak. Peki yeni sosyal medya yasasında neler var? detaylar haberimizde yer almaktadır.

27.05.2022-22:19 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-13:34) Yeni sosyal medya yasası neler getiriyor? Yeni sosyal medya yasası belli oldu!

Sosyal medyada yeni döneme giriliyor. TBMM'de kabul edilen yeni sosyal medya yasasına göre sosyal medya hesapları üzerinden yalan haber yapan ve kişileri yanıltıcı içerikler paylaşan kişilere hapis cezası verilecek. İnternet medyası üzerinde yapılan değişikliklere göre yasanın 4. maddesinde 'halk arasında endişe, korku ve panik oluşturacak şekilde haber paylaşmak, ülkenin iç ve dış güvenliği ile kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı beyanları sunmak' ceza kapsamında değerlendirilecek. Casusluk ve anayasal düzene karşı işlenen suçlarda TCK'nın 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' öngören 309, 311, 312, 313 ve 314. maddeleri devreye girmektedir. 

Yeni sosyal medya yasası

Yeni sosyal medya yasasında neler var?

Yeni sosyal medya yasası teklifinde anayasal suçlarla alakalı içerik paylaşan ve yayan kişilere ulaşmak için cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkemenin talep etmesi doğrultusunda gerekli bilgilere isteyebilir. Bu bilgilerin verilmemesi durumunda bant genişliği yüzde 90 azaltılabilecektir. 

Aynı zamanda sosyal medyasını kamu yararı için kullanan dernek ve vakıf yöneticilerinin tespit edilmesi halinde kişiye basın kartı verilebilir. Bir gazetecinin basın kartının iptal olması halinde, iptal olma kararı kalksa bile gazeteciye iptal tarihinden itibaren 1 yıl, daha ağır bir koşul bulunursa ise 5 yıl yeni basın kartı verilmez. 

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal