TCMB verilerine göre ülkemizde konut fiyatları Şubat ayında 2021 Şubat’a göre yüzde rekor oranda artış göstererek yüzde 96,4 arttı. BETAM’ın yaptığı Kiralık Konut Piyasası araştırmasına göre ise Türkiye’de ortalama metrekare fiyatı, yüzde 84,2 artışla 30 liraya çıktı. Yıllık kira artış oranına bakıldığında İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7, İzmir’de yüzde 74 olarak belirlendi.
Peki konut alırken nelere dikkat edilmeli? Kiracının ve ev sahibinin hakları neler? İşte tüm detaylar..
Ev fiyatlarının yüksek oranda artması ve kiralık konutlarda azalma yaşanması vatandaşları zora sokmuş durumda. Birçok ev sahibi evini daha yüksek fiyattan kiraya vermek için kiracısını çıkarmaya çalışıyor. Bir diğer ev sahibi kesimi ise kiracısından ekstra bir zam daha istiyor.
Tekrardan kiralama yasağını yok sayan mülk sahibi, aldığı en son kira miktarının bedeli uyarınca 1 senelik toplam tazminat ödemek durumunda kalır. Kirada oturan vatandaşlar, yan giderler ve kira dışında herhangi bir şey ödeme zorunluluğunda değillerdir. Zorunlu sigortalar ya da vergi gibi ödemeler ev sahibi tarafından karşılanmaktadır. Bununla beraber açılabilen kira tespit davası da geriye dönük değil yeni başlayacak olan kire sürecini içerisine alır.
Kiracı istediği zaman evden çıkabilse de oturmadığı durumlarda da sözleşme sonuna kadar kira bedelini ödemek durumundadır. Eğer kiracı olan vatandaş kirayı ödememesi sebebiyle 2 haklı ihtar almışsa, bu durumda ev sahibi icraya başvurma yoluyla sözleşmeyi bitirebilir. Aynı zamanda kiracıyla aynı katta bulunan kat malikleri bir kiracının apartman huzurunu bozması durumunda kiracının apartmanı terk etmesi için dava açılabilir.
Ev satın alan vatandaşlar zorunluluk sebebiyle satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde durumu kiracıya yazılı bir şekilde haber vererek kira sözleşmesini bir dava ile sonlandırabilir. Evi satın alan kişi 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirge yaparak eski kira sözleşmesinin bittiği tarihten itibaren dava açabilir.