Yeni düzenleme fiyatları düşürdü: 6 ay ve 6 bin kilometre şartı sıfır araçları ortaya çıkardı

Otomobil fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçmek amacıyla yapılan 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi araç piyasasında ilk etkilerini göstermeye başladı. Yapılan düzenlemeyle beraber sıfır araçlarını hızla piyasaya süren firmalar, otomobil fiyatlarının yüzde 5 ile 10 arasında düşmesine neden oldu.

20.08.2022-09:35 - (Son Güncelleme: 20.08.2022-11:55) Yeni düzenleme fiyatları düşürdü: 6 ay ve 6 bin kilometre şartı sıfır araçları ortaya çıkardı

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil satışları ile ilgili olarak yaptığı 6 ay ve 6 bin kilometre kararı, araç piyasasına yansımaya başladı. Şimdiye kadar çeşitli bahanelerle sıfır araçlarını stoklayan otomobili bayileri verilen kararın ardından aniden araçlarını piyasaya sürmeye başladı. Firmalar önceleri aylarca satın alma sırası vermezken şimdilerde ‘’Gelin alın, anında teslim’’ kampanyaları başlattı. 

Sıfır otomobiller ortaya çıktı

İstanbul’daki en büyük otomobil bayilerinden birisinin satış temsilcisi, araç satışı konusunda eskiye göre kolaylık yaparak manuel vitesli araçların ellerinde olduğunu ifade etti. Satış temsilcisi aracın otomatik vitesli versiyonu için ise Eylül ayının ilk haftasında geleceğini ön ödeme ile şuan aracı ayırabileceklerini söyledi. Fakat aynı bayi yaklaşık 20 gün önce  bu modellerin ellerinde olmadığını ve en erken 2 ay sonra ulaşabileceğini söylediği hatırlatılınca; satış temsilcisi, "Evet bu aybaşında biraz sorun vardı ancak bu hafta çözüldü" şeklinde cevap verdi.

Bir başka otomobil bayisi de daha önceki cevaplarıyla ilgili kendisine yöneltilen soruya  "Bir dönem 3-4 ay araç yoktu. Şu an öyle bir sorun yok. Dediğim gibi manuel isterseniz gelip alabilirsiniz, otomatik ise eylülde stokta olacak" dedi.

6 ay 6 bin kilometre

Yüzde 5-10 arasında indirim yapılıyor

Türkiye’nin bir çok otomobil bayisinde de yapılan yeni düzenleme sonrasında aynı ortam hakim. İzmir’deki bir bayinin satış temsilcisi bir model ile ilgili olarak "Elimizde var. Benzinli, otomatik, tekno paket olan aracımız kredi kullanacaksanız 591 bin TL. Eğer nakit alacaksanız 555 bin TL. Ancak bu haftaya özel 5 bin TL indirimle 550 bin TL" diye konuştu. Aynı markanın üst modelinin ise önümüzdeki hafta stoklara geleceğini, onunla ilgili de yardımcı olabileceğini belirtti.

1 günde 20 binin üzerinde yeni ilan girildi

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘’6 ay ve 6 bin kilometre’’ kararına göre  ikinci el araç ticareti yapanlar adına tescil edilen otomobiller 15 Eylül'e kadar herhangi bir kısıtlama olmaksızın satılabilecek. Bu kararla birlikte sıfır araçların galeriler tarafından hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesiyle beraber 1 günde 20 bine yakın araç satış sitelerine girildi. Bu hareketlilik ise araç fiyatlarının yüzde 5-10 arasında aşağıya çekilmesine sebep oldu. 

İlanlara fiyat ayarı yapıldı

Sahibinden.com'dan düzenlemeyle ilgili adım geldi. Siteye sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek. Yetkili bayilerin dışındakiler, ilan verirken "Aracın Durumu" kriteri olarak sadece 'İkinci El'i seçebilecek ve KM için en az 6 bin kilometre girecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal