Yeni Delhi'deki Protestolarda Öğrencilere Gözaltı

Hindistan'da, Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakan "Vatandaşlık Yasası"na karşı Yeni Delhi'de gerçekleştirilen gösteride çoğunluğu öğrenci çok sayıda kişi gözaltına alındı.

03.03.2020-15:58 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-17:25)

Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan fakat dışlayan "Vatandaşlık Yasası"na karşı başkent Yeni Delhi'de yapılan protestoda çoğunluğu öğrenci çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Hint basınında yer alan haberlere göre, başkentin Ramlila Meydanı'nda çeşitli öğrenci kulüplerinin üst kuruluşu Genç Hindistan Koordinasyon Kurulu tarafından yasa karşıtı protesto gösterileri yapıldı.

Ramlila Meydanı'ndan Parlamento binasına ilerlemek isteyen göstericilere polis izin vermedi, 200 kadar öğrenci gözaltına alındı.

YENİ DELHİ'DE 45 SİVİL HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde geçen hafta yapılan protestolar esnasında çıkan şiddet olaylarında bir emniyet amiri ile bir istihbarat görevlisiyle birlikte 45 sivil yaşamını yitirmişti.

Geçen hafta, Meghalaya eyaletinde de "Vatandaşlık Yasası"ndaki değişikliğe karşı yapılan protestolarda çıkan şiddet olaylarında 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Delhi'deki ve Meghalaya'daki sivil kayıplarla ülkede Aralık 2019'dan şu ana kadar yapılan protestolarda ölen sivillerin sayısı 73'e çıkmıştı.

MÜSLÜMANLAR YASA KAPSAMI DIŞINDA KALIYOR

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye gelen gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine fırsat veren fakat aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan değişiklik 9 Aralık 2019'dan şu ana kadar protesto ediliyor.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçarak ülkeye gelen Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun zamandır yaşadıklarını kanıtlamaları durumunda vatandaşlık alabilecek, fakat Müslümanlar ise alamayacak.

Yasanın, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip 2. ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve vatansız bırakmak amacıyla değiştirildiği düşünülüyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal