Yemekten Sonra Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısının en sık karşılaştığı durumlardan biri yemek sonrası meydana gelen ağrılardır. Peki yemek sonrası baş ağrısı neden olur? Yemek sonrası baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısıyla ilgili merak edilenleri sizin için araştırdık.

25.05.2018-16:54 - (Son Güncelleme: 24.08.2021-12:53)

Genellikle yemek yedikten sonra meydana gelen baş ağrıları, oldukça can sıkıcı bir durumdur. Peki yemek sonrası baş ağrısı neden olur? Sorusunu sizin gibi merak ederek araştırdık. İşte yemek yedikten sonra baş ağrımasının nedenleri….

Eğer belirli bazı besin maddelerini tükettikten sonra baş ağrınız oluyorsa, kan şekeri ve kan basıncı düzeylerinizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. Ayrıca kendinizi besin alerjisi yönünden de test ettirmeniz gereklidir. İşte yemekten sonra baş ağrısının nedenleri haberimizde...

Daha çok uykusuzluk, stres, göz yorgunluğu ve sürekli ilaç kullanımı bu durumun tetikleyici unsurlarıdır. Bunun haricinde bazı insanlarda belirli gruptaki besinlerin tüketilmesi baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca besin alerjisi gibi reaksiyonlar da oluşabilmektedir. Şayet, tuzlu veya tatlı gıdalardan tüketildiğinde ortaya çıkan baş ağrıları varsa altında yatan başka sebepler olabilir.

YEMEKTEN SONRA BAŞ AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?

Bazı kişiler yemek yedikten sonra baş ağrısı yaşayabilmektedirler. Bunun farklı sebepleri olabilir. Sindirim sistemine ters düşen bir besin tüketildiğinde zonklama şeklinde bir ağrıya neden olabilir. Yemek yedikten sonra baş ağrısına neden olan bazı faktörleri sıralamak gerekirse;

Gıda Alerjisi

Besin alerjisi belirtileri olarak yüz şişkinliği, ürtiker, hırıltılı nefes alıp verme, kaşıntı, karında ağrı, burun akması, kramp ve baş dönmesi sayılabilir. Bazı durumlarda tüketilen besinlere karşı gelişen alerjik reaksiyon migren ağrısını da tetikleyebilmektedir.

Migren

Baş ağrısına neden olan gıdalardan bazıları da yoğurt, ayran, peynir ve ekşi kremadır. Baş ağrısına neden olmalarının altında yatan neden tiramin maddesinin varlığıdır. Özellikle migren ağrılarına neden olan besinler arasında muz, tavuk karaciğeri, çikolata, salamura ringa balığı, sığır eti, soya sosu ve narenciye çeşitleri yer almaktadır. Ayrıca gıda katkı maddeleri de migren ağrısını tetikleyebilen faktörlerdendir. Migrenle birlikte ışığa karşı hassasiyet, kusma, bulantı ve baş dönmesi gibi durumlar da yaşanabilmektedir.

Kan Şekeri Yüksekliği

Şeker bakımından yüksek olan gıdaların tüketilmesi ile kandaki şeker seviyesi ani bir şekilde yükselir. Kişinin vücudu da yükselen kan şekeri seviyesini normal haline getirmek için insülin salgılamaktadır. Bunun sonucu olarak da kan şekeri düzeyinde ani bir düşüş olmaktadır. İnsanın beynine yeterli oranda şeker gitmediğinde, beyne giden kan akışında artış olur ve bu da kan basıncını arttırır. Bunun neticesinde beyinde yer alan kan damarları kasılır ve gevşer. Sonucunda da kişi kafasında rahatsızlık hisseder ve baş ağrısı yaşayabilir.

Kan Basıncının Yüksek Olması

Yüksek tansiyonu olan kişilerin genellikle düşük tuzlu diyetlerle beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Tuz tüketiminin fazla olması böbreklerinizin bu tuzu kontrol edemediğini ve fazlalık tuzun kana karıştığını gösterebilir. Tuz oranının kandaki fazlalığı neticesinde kana tuzla birlikte su da çekilmektedir. Bu durum kan hacminin artmasına ve kan basıncının yani tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır.

Yemek yedikten sonra baş ağrısı oluyorsa vakit kaybetmeden doktora görünmekte fayda vardır. Kan şekerinin ve tansiyonun normal düzeylerde olması, gıda/besin alerjisinin belirtisi olabilir. Özellikle yediğiniz bir yemekten sonra baş ağrıları yaşamaya devam ediyorsanız, kesinlikle bir besin alerjisi testi yaptırmanızda fayda vardır. Alerji yaptığını belirlediğiniz gıdaları tüketmekten kaçınmanızı da öneririz.

YORUM YAZ..
Modal