Yemek Yaparken Yağı Çok Fazla Isıtmayın!

Sağlığımız için büyük bir öneme olan yağlar, yanlış kullanıldığı zaman tehlikeli bir hal alıyor. Yağı yüksek sıcaklığa maruz bırakmak da bu tehlikelere yol açıyor. Çünkü bu yağlar, yüksek sıcaklığa maruz bırakıldıkları zaman trans yağa dönüşüyor! İşte çok fazla ısıtılan yağın neden olduğu zararlar…

28.04.2020-09:29 - (Son Güncelleme: 28.04.2020-08:38) Yemek Yaparken Yağı Çok Fazla Isıtmayın!

Gıda Teknolojisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bölek, iyi huylu kolesterolün düşmesine ve kötü huylu kolesterolün yükselmesine neden olan trans yağların kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok farklı ciddi hastalığa da neden olabileceğini belirtti.

TRANS YAĞIN ZARARLARI NELERDİR?

Trans yağlar, kansere neden olur, hamilelik süresini kısaltır, anne sütünün kalitesini azaltır, bağışıklık sistemini zayıflatır, Alzheimer riskini artırır diyen Bölek, aynı zamanda trans yağların bel ve göbek bölgesinde yağlanmaya da sebep olduğunu belirtti.

YEMEK YAPARKEN TRANS YAĞ OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİRSİNİZ!

Bölek, "Trans yağlardan kaçınan tüketiciler genellikle trans yağlarca zengin çikolata, kraker, cips, patlamış mısır, şekerleme, kuru pasta, salata sosu gibi paketli gıdalardan uzak durmayı tercih ederler," diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak bu kişiler trans yağların en önemli oluşum yollarından biri olan yağları yüksek sıcaklığa maruz bırakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermiyor. Özellikle soğanı öldürmek için yapılan uzun süre kavurma işlemi sırasında yüksek sıcaklığa maruz kalan yağda önemli ölçüde trans yağ oluşuyor ve paketli gıdalardan uzak duran tüketiciler kendi evlerindeki yemeklerinde trans yağ oluşumuna sebep oluyor.

Bu durumun önüne geçmek için soğanı uzun süre yağda kavurma işleminden mümkün olduğunca kaçınılmalı ve tencereye konulan yemekler çiğden pişirme olarak bilinen doğrudan pişirme işlemiyle hazırlanmalı. Soğanı yumuşatmak için ise tencereye bir miktar su konularak haşlama işlemi yapılabilir."

KAVRULMUŞ KURU YEMİŞ DE ZARARLI!

Gıda Teknolojisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bölek, yüksek sıcaklığa maruz bırakıldığı için trans yağ açısından zengin olan besin çeşitleri arasında patates kızartması ve lokmalar da olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde devam etti:

"Gün boyu yüksek sıcaklığa maruz kalan yağ içerisinde pişirilen patates kızartması ve lokmaların trans yağ içeriklerinin çok yüksek olduğu saptanmıştır. Bazıları daha dayanıklı ve bazıları daha duyarlı olmakla beraber tüm yağlar yüksek sıcaklığa maruz kaldıklarında koroner kalp rahatsızlıklarından obeziteye varan sonuçları olan trans yağlara dönüşebiliyor. Trans yağlarca zengin olma ihtimali yüksek olan bir diğer besin grubu da kavrulmuş kuru yemişlerdir. Yağ içeriği bakımından oldukça zengin olan kuru yemişler kavurma esnasında yüksek sıcaklığa maruz kaldıklarından içerdikleri faydalı yağ, trans yağlarca zengin zararlı bir hale dönüşüyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kavrulmuş yerine çiğ kuru yemiş tüketmeye özen gösterin."

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal