Yel Girmesi Nedir, Nasıl Geçer?

Yel girmesi her insanın korkulu rüyalarından biridir. Oldukça ağrılı olan bu yel girmesinin tedavi yöntemleri bölgeye göre değişiklik gösterir. Peki yel girmesi neden olur? Yel girmesi nasıl geçer? Detaylar haberimizde...

04.03.2021-11:02 - (Son Güncelleme: 11.02.2022-10:30)

Yel girmesi kulunç olarak da bilinen, neredeyse her insanın hayatından en az bir kez yaşadığı ve oldukça ağrılı olabilen bir sorundur. Genellikle sırtta kürek kemiği bölgesinde ve boyunda meydana gelen bu sorun ayak ya da göğüs bölgesinde de meydana gelebilir. Yel girmesinde her bölgeye özel tedaviler yapılması gerekmektedir. 

Yel girmesi, yüksek oranda gövde ya da bacak kısımlarında ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Yel girmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Halk arasında 'yel girmesi' olarak bilinen bu rahatsızlık zaman zaman oldukça ağrılı bir süreci beraberinde getirmektedir. Genelde rüzgara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kış aylarında açık havada dolaşmak ya da penceresi açık bir odada battaniyesiz yatmak yel girmesi sorununu beraberinde getirebilir.

YEL GİRMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

- Noktasal yoğun ağrılar, kas ve eklemler üzerinde baskı hissi yel girmesinin genel belirtileri arasında yer almaktadır. 

- Sırt ve boyun bölgesinde neden olduğu anlaşılamayan ağrı hissi yel girmesinin habercisi olabilir.


- Ayaklarda size uzun süre spor yapmadan vücuda yüklenmek, bacakları çok fazla çalıştırmak kas ve eklemlerde ağrılar oluşmasına neden olur. Bu ağrılar bazen vücudun ham olmasından kaynaklansa da uzun süreli devamlılığında yel girmesinden şüphelenilebilir. 

- Göğüs bölgesinde meydana gelen yel girmesi ise sırttan göğse doğru ya da kaburgadan göğse doğru bıçak saplanmış hissi ile kendisini gösterebilir. 

- Kuru öksürük ve nefes darlığı da göğüs bölgesinde meydana gelen yer girmesinin belirtileri arasında yer almaktadır. 

YEL GİRMESİ NEDEN OLUR? 

Kasların ve eklemlerin zayıf olması, soğuk algınlığı ve yapılan yanlış hareketler yel girmesinin temel sebepleri arasında yer almaktadır. Göğüs bölgesinde meydana gelen yel girmesi bulgularında mutlaka doktora gözükmek gerekir. Bu bölgede oluşan ağrılar kalp ile ilgili bir problemin habercisi olabilir. Kalp krizi ya da damar tıkanıklığı gibi sorunlarda erken teşhisin hayat kurtardığı unutulmamalı ve mutlaka tedbir alınmalıdır. Göğüs bölgesinde yel girmesinin bir diğer nedeni de akciğer iltihaplanması gibi solunum yolu enfeksiyonları olabilir. Bu durumda da özellikle nefes darlığı ve öksürük bir aradaysa mutlaka doktora gitmek gerekir. 

YEL GİRMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Yel girmesi eğer soğuk algınlığına bağlı ise sebep olan rahatsızlığın tedavi edilmesi önceliklidir. Egzersiz, ters hareket ya da ağır kaldırmaya bağlı bir yel girmesi sorunu yaşanıyorsa sıcak kompres, kaş gevşetici ilaçlar ve kremler sorunun giderilmesinde yararlı olabilir. 

Karabaş otu, doğal ağrı kesicilerden biri olarak bilinmektedir. Bu nedenle, yel girmesi şikayetlerinde karabaş otu tercih edilebilir. Bu otu, ağrı olan bölgeye sürmek yeterlidir. 

Öte yandan, kas gevşetici ilaçlar kullanmak ya da ağrılı bölgeye sıcak press uygulamak da yel girmesini geçiren yöntemler olarak bilinmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal