Her birey doğuştan sıcak mizaçlı safravi ya da demevi
gruplarında doğar. Zamanla bu temel mizaç yaşam koşulları ile değişerek soğuk
mizaç dediğimiz balgami ve sovdavi gruba kayabilir. Kişinin mizacı soğuduğu
zaman fiziksel veya psikolojik sorunlar yaÅŸayabilir. Psikolojik etkenler stresi
yönetememesi, kaygı artışı ve olumsuz düşüncelerde yoğunlaşma olarak kendini
gösterir. Fiziksel olarak soğuk mizaca kayıldığı zaman vücut ödem tutar,
yağlanmayı artırır ve kilo artışı gerçekleşir. Nemi almak için vücudu ısıtmak
gerekir. Isıtıcı besinler ile beslenmek bu konuda destek sağlayabilir.
Kök grupları iyi ısıtıcılardır. Zerdeçal, zencefil, kekik,
havlıcan, tarçın, kara biber gibi baharatlar ve kaya tuzu vücudu ısıtmaya
yardımcı olur. Yoğurt, peynir, pirinç, domates, salatalık gibi soğuk mizaçlı
gıdalarda bu baharatları kullanarak itidal dediğimiz dengeye getirme işlemi ile
ısıtma sağlayabiliriz.
Kilo verme sürecinde sindirim önemli bir konudur. Sindirimi
iyi bir şekilde gerçekleştirebilmek için mide bağırsak sistemi sağlığına dikkat
etmek gerekir. Midenin mizacı sıcak ıslaktır. Islaklık çok fazla arttığında
sindirim zorlaşır, ıslaklığı azaltmak için yemeklerden sonra bir çay kaşığı
doğal bala yarım çay kaşığı havlıcan ekleyerek tüketebiliriz. Mide ile ilgili
şikayetlerde midenin mizacıyla uyumlu sıcak ıslak gıdaların tüketilmesi
şifadır. Kırmızı pancar sıcak ıslak mizaçlı bir sebze olup en iyi mide
destekçisidir. Şişkinlik problemlerine iyi gelir. Kırmızı pancarı salatalar,
kvass, çorba ve püre yaparak tüketebiliriz. Elma da mide dostu meyvelerden
biridir. Elma sirkesi mide asidini dengelemeye yardımcı olarak yanma ve reflü
şikayetlerini azaltır.