Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Meyve Tüketiminin Sağlıklı Bir Zamanı Var Mıdır?
Fatma Toygar
Meyve Tüketiminin Sağlıklı Bir Zamanı Var Mıdır?
13.09.2024 Cuma 20:16

Meyveleri hangi saatte tüketmemiz gerektiği merak edilen bir konudur. Meyvenin tüketim saati tüketildiği döneme göre farklı etkiler oluşturabilmektedir.

Kan değerlerinde trigliserid yükselmesinin en önemli sebebi yüksek miktarda meyve tüketimidir. Meyveleri mümkün olduğu kadar öğünlerle beraber değil farklı zamanlarda tüketmek gerekir. Aç olduğumuz dönem meyve tüketimi yaparken kan şekeri dalgalanmalarımızı önleyebilmek adına daha düşük glisemik indeksli meyveleri tercih edip yanında çiğ fındık, çiğ badem ve ceviz tüketimi yapılabilir.

Meyveler sabah tüketildiklerinde bağırsak sistemini çalıştırma ve sindirim yolunu temizleme görevini üstlenirler. Sabah ilk olarak incir, kiraz, dut, üzüm, elma gibi meyveler tüketmek bağırsaklarda detoks sağlar.

Kültürümüzde meyve tüketimi en çok akşam işten ve okuldan eve dönülüp akşam yemeği de yenildikten sonra yapılır. Hatta çeşit çeşit meyvelerden oluşan çok porsiyonlu bir tabak hazırlanır. Çocuklar zorla vitamin olsun denilerek ağızlarına tepilerek beslenir. Oysa hareketin azaldığı bu dönemde meyve yeme alışkanlığı karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerinden birisidir. Öğünlerin ardından yenilen meyvedeki şeker yemekle beraber fermente olarak alkole dönüşür ve hücrelerde yağ depolanması olarak sonuçlanır. Akşam 7’ den sonra sindirim enzimleri azalır, vücut metabolizması yavaşlar ve beden uyku moduna geçişe hazırlanır. Bu dönemde uygun ölçüde onarıcı besinlerin tüketilmesi yaşlanmayı önler.

Glisemik indeksi düşük ve yüksek antioksidan içeren mavi mor renkli meyveleri sebze suları ile birleştirerek smoothie şeklinde akşam yemeği öğünü yerine almak yaşlanmayı geciktirmeye destek olur. 

Meyve tüketimi mutlaka mevsimine uygun olarak yapılmalıdır. Sabah aç karnına veya iki öğün beslenenler öğle saatinde ya da üç öğün beslenenler öğle yemeğinden 3-4 saat geçtikten sonra yapabilirler.

Meyve tüketiminin açlık üzerine etkisi kişisel farklılık gösterebilmektedir. Bazı kişiler ara öğünde meyve yedikten sonra ana öğünde daha az yediğini ifade ederken bazıları meyvenin ardından daha çok acıktığını ve ana öğünde daha çok yemek yemek istediğini ifade etmektedirler. Bu durum farklı sağlık problemleri ile de ilişkili değişebilir. Kişinin bu süreçte kendini tanıması ve bedenin isteğine uygun hareket etmesi faydalı olacaktır.