Yaşadığımız şehirlerdeki hava
kirliliği, tükettiğimiz hazır paketli ürünlerdeki koruyucu katkı maddeleri, çok
sık beslenme alışkanlığı gibi faktörler zamanla vücudumuzda atıkların
birikmesine yol açar. Dokularda biriken ağır metaller ile toksinler çeşitli
sağlık problemlerine neden olabilir. Bedeni korumak adına ormanlık alanlarda
temiz havada yürüyüşler yapmak, canlı su tüketmeye çalışmak ve sağlıklı
beslenme alışkanlıkları edinmek önemlidir. Bunları yaparken beslenmede kullandığımız
bazı gıdalar ve bitkisel destekler ile toksinlerin temizlenmesine ve hücrelerin
detoks yapmasına yardımcı olabiliyoruz. Detoksta faydalandığımız bazı
bileşenler; antioksidan baharatlar, bitki özleri, vitamin ve mineraller,
klorofil, moringa, spirulina gibi takviyeler vücudumuzdan toksin atmaya
yardımcı olmaktadır.
Bu yazımızda sizlere spirulinadan
bahsetmek istiyorum. Siprulina mineralli sularda tropikal iklimde yetişen, fotosentez
yapan, mavi yeşil alg olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür
tatlı su yosunudur. NASA uzun süreli uzay yolcuları için besleyici niteliği ile
spirulinayı aday göstermiştir. Besin içeriği bakımından protein yönünden zengin
B12, K, D, C ve E vitaminlerini içermektedir. Mineral olarak demir, kalsiyum,
potasyum, selenyum, bakır, fosfor, magnezyum, krom gibi mikro ve makro minerallerden
zengindir. Bunlara ek olarak sindirim enzimleri içerdiği için sindirimin
düzenlenmesine katkı sağlar.
Süper gıda olarak adlandırılan
sağlıklı beslenmeye ilgi duyan kişiler tarafından son zamanlarda çokça
tüketilmektedir. Toz ve tablet formları halinde kullanım alanları mevcuttur.
Spirulina yeşil ve mavi renklerde
olabilir. Hafif mavimsi renk veren fikosiyanin adında bir pigmenttir
antioksidan özellik göstermektedir. Mavi spirulina antioksidan yönünden
zenginken yeşil renkli spirulina besin öğesi yönünden daha zengindir.
Yapılan bazı çalışmaların
sonuçlarına göre kolesterolün dengelenmesine, kan basıncının düşmesine destek
sağlamıştır. Zengin mineral yapısı ile anemi ve demir eksikliğini düzenlemek
için de kullanılmaktadır. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak sistemini
çalıştırıyor aç karına tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlayarak, iştahı
azaltıyor. Sürekli ve yoğun tüketimi mide bulantısı ve baş ağrısı gibi etkilere
sebep olabilir. Günlük 3-10 gram spirulina tüketimi aşılmamalıdır.