Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Mavi Ya da Yeşil Spirulina; Muhakkak Tüketilemli !
Fatma Toygar
Mavi Ya da Yeşil Spirulina; Muhakkak Tüketilemli !
16.08.2024 Cuma 17:55

Yaşadığımız şehirlerdeki hava kirliliği, tükettiğimiz hazır paketli ürünlerdeki koruyucu katkı maddeleri, çok sık beslenme alışkanlığı gibi faktörler zamanla vücudumuzda atıkların birikmesine yol açar. Dokularda biriken ağır metaller ile toksinler çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bedeni korumak adına ormanlık alanlarda temiz havada yürüyüşler yapmak, canlı su tüketmeye çalışmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek önemlidir. Bunları yaparken beslenmede kullandığımız bazı gıdalar ve bitkisel destekler ile toksinlerin temizlenmesine ve hücrelerin detoks yapmasına yardımcı olabiliyoruz. Detoksta faydalandığımız bazı bileşenler; antioksidan baharatlar, bitki özleri, vitamin ve mineraller, klorofil, moringa, spirulina gibi takviyeler vücudumuzdan toksin atmaya yardımcı olmaktadır.

Bu yazımızda sizlere spirulinadan bahsetmek istiyorum. Siprulina mineralli sularda tropikal iklimde yetişen, fotosentez yapan, mavi yeşil alg olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür tatlı su yosunudur. NASA uzun süreli uzay yolcuları için besleyici niteliği ile spirulinayı aday göstermiştir. Besin içeriği bakımından protein yönünden zengin B12, K, D, C ve E vitaminlerini içermektedir. Mineral olarak demir, kalsiyum, potasyum, selenyum, bakır, fosfor, magnezyum, krom gibi mikro ve makro minerallerden zengindir. Bunlara ek olarak sindirim enzimleri içerdiği için sindirimin düzenlenmesine katkı sağlar.

Süper gıda olarak adlandırılan sağlıklı beslenmeye ilgi duyan kişiler tarafından son zamanlarda çokça tüketilmektedir. Toz ve tablet formları halinde kullanım alanları mevcuttur.

Spirulina yeşil ve mavi renklerde olabilir. Hafif mavimsi renk veren fikosiyanin adında bir pigmenttir antioksidan özellik göstermektedir. Mavi spirulina antioksidan yönünden zenginken yeşil renkli spirulina besin öğesi yönünden daha zengindir.

Yapılan bazı çalışmaların sonuçlarına göre kolesterolün dengelenmesine, kan basıncının düşmesine destek sağlamıştır. Zengin mineral yapısı ile anemi ve demir eksikliğini düzenlemek için de kullanılmaktadır. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak sistemini çalıştırıyor aç karına tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlayarak, iştahı azaltıyor. Sürekli ve yoğun tüketimi mide bulantısı ve baş ağrısı gibi etkilere sebep olabilir. Günlük 3-10 gram spirulina tüketimi aşılmamalıdır.