Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Bor İle Hayatınıza Sağlık Katın !
Fatma Toygar
Bor İle Hayatınıza Sağlık Katın !
18.07.2024 Perşembe 12:17

Doğada 230 dan fazla bor minerali bulunmaktadır. Günlük hayatta bor; cam seramik, deterjan, kimya sanayi, tarım, sağlık ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Borun insan vücudu için çok yararlı etkileri olduğu çalışmalarca tespit edilmiştir. Belirlenen verilere göre günlük 1-13 mg bor ihtiyacımız vardır. Hastalık durumunda bu oran artabilir.

Sağlıkta Bor;

Vücuttaki sağlık etkilerine baktığımızda kalsiyum ve D vitamini oranının düzenlenmesinde rol oynayarak kemik yapısını korur ve (osteoporozu) kemik erimesini önlemeye yardımcı olur. Alkali bir bileşik olduğu için vücutta asitliği azaltarak hücrelerin kanserleşme sürecine girmesini önler. Farklı kanser türlerinde bor kullanımının faydalı etkileri gözlenmiştir. Birçok hastalıkta tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır. Borun en önemli etki mekanizması DNA onarımı sağlamasıdır. DNA yapısı sağlam bir hücrede organlarımız da sağlıklı olur. Hormonlar üzerindeki dengeleyici etkisi sayesinde adet gecikmelerini düzenler. Kadınlarda erken menopoz riskini azaltır. Kan şekerini dengeler. Yağ hücrelerinde biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak kilo verme sürecine destek olur.

Temizlikte Bor;

Birçok deterjan ve kokusunu çok sevdiğimiz yumuşatıcılar yüksek miktarda kimyasal içermesi nedeniyle vücutta alerji ve kaşıntıya sebep olur. Kimyasal ve alerjik deterjanlar yerine çamaşır ve bulaşık temizliğinde bor minerali içeren doğal deterjanların kullanılması alerjileri azaltır.

Tarımda Bor;

Tarım kimyasalları ve pestisit kullanımı günümüzde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu kimyasallar çocukların bilişsel fonksiyonlarını bozmaktadır. Sebze ve meyve yetiştirmede organik ve bor içeren tarım ürünlerinin kullanılması bitkinin köklerinin daha güçlü olmasına ve sağlıklı yetişmesine destek olur. Bor ürün verimliliğinin de artmasını sağlar. 

Bor içeren besinler;

Badem, fındık, kuru üzüm, kayısı şeftali, erik, brokoli, havuç, vişne, sarımsak gibi bor minerali içeren besinlere soframızda yer vererek sağlığımıza katkı sunabiliriz.