Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Aralıklı Oruç Nedir, Ne Değildir ?
Fatma Toygar
Aralıklı Oruç Nedir, Ne Değildir ?
28.08.2024 Çarşamba 16:58

ARALIKLI AÇLIK YAPACAĞIM DERKEN SİZİN DE KAFANIZ MI KARIŞTI?

Aralıklı açlık (intermittent fasting) uygulaması ile ilgili sağlık ekollerinin farklı görüşleri bulunmaktadır. Sağlıklı yaş alma ve dinç bir ömür geçirmek isteyenlerin sıklıkla nasıl yapabileceğini araştırıp okuduğu bir konudur.

İKİ ÖĞÜN MÜ ÜÇ ÖĞÜN MÜ?

Bazı yaklaşımlarda günde iki öğün beslenme tavsiye edilerek geç kahvaltı erken akşam yemeği önerilir. Bazı yaklaşımlarda ise sabah erken kahvaltı yapılarak öğlen yemeği de yenilmeli ve akşam hafif beslenilerek kalori kısıtlaması bu şekilde gerçekleştirilmelidir.  Bazı bireyler iki öğün beslenmede kendilerini daha rahat hissederken bazı bireyler ve sağlık problemi olan bir grup için durum daha farklı olup iki öğüne ek 1-2 öğün eklenerek desteklemek iyi olabilmektedir.

Kadim ve Geleneksel Tıbba Göre;

Çok sık beslenmek kadim tıbba göre yanlıştır. Bir önceki öğün sindirilmeden yeni bir öğün veya atıştırmalık yapıldığı zaman bir önceki öğünün vücutta sindirilmeyerek toksin ve atık gaz olarak kalacağını savunmaktadır. Birçok hastalığın bu atık yönetiminin yapılamaması sonucunda gerçekleştiği de öne sürülmektedir.

Fonksiyonel Tıp Yaklaşımına Göre;

Günde 2 öğün beslenilmesi ve erken akşam yemeği yenilmesi daha iyidir. Bazı dönemlerde aralıklı açlık çeşitleri olarak kahvaltıdan akşama 8 saat ara verilmesi ve tekrar kahvaltıya kadar 16 saat açlık yapılması desteklenir. İhtiyaç olduğunda günde tek öğün beslenme ile 24 saat açlık uygulamak kişinin sağlık problemlerinin çözümüne destek olacaktır şeklinde yaklaşmaktadır.  

Tıbbi Beslenmeye Göre Akşam Öğünü Gerekli Mi?

Tıbbi beslenmeye göre akşam öğünü ve içeriği çok önemlidir. Akşam hücrelerin onarım süreci olduğu için akşam yenilecek gıdaların ölü gıda olmaması, canlı ve hücre onarımını destekleyen zengin antioksidanlar içeren meyve ve sebzelerden oluşması yönündedir.  Genç kalmak isteyenler akşam öğününde mevsimine uygun fonksiyonel gıdalar ile beslenmelidir.

Farklı ekollerin yaklaşımının ortak bir sonucu en doğru aralıklı açlık uygulaması için kişinin yapabilirlik durumu ve o anki sağlık problemlerine göre uzman sağlık profesyoneli ile beraber karar vermesidir. Diğer bir ortak nokta yenilecek iki öğün arasında 3-5 saat aralık bırakılıyor olmasıdır. Kişilerin yemek düzeni noktasında kendini nasıl daha sağlıklı ve mutlu hissettiği de göz önünde bulundurulmalıdır.