Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Yaz Aylarında Üriner Sistem Sorunlarına Öneriler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Yaz Aylarında Üriner Sistem Sorunlarına Öneriler
21.08.2024 Çarşamba 15:56

Yaz aylarının gelmesiyle deniz, havuz kullanımları da artmaktadır. Deniz, havuz sonrası ıslak kalma, bakımların akması vb. durumlar sebebiyle üriner sistem problemleri tatilleri kabusa çevirebilmektedir. Koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabilecek bazı bitkisel destekleri yanımızda bulundurmak bu durumu hafif atlatmaya yardımcı olacaktır. En sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonları, sistit gibi durumların dışında kaşıntı, akıntı gibi genel üriner sistem bakımları için de bu tıbbi bitkiler fayda sağlayabilmektedir. Fakat tıbbi amaçla kullanılabilecek bitkilerin doğru ve taze bitki türü olduğundan emin olmalıyız. Koruyucu ve tedavi edici özellikleri için hasat tarihinden itibaren dahili kullanım süresi 1 yıl, harici kullanım süresi maksimum 2 yıldır.

Üriner sistem sorunları için kullanılabilecek tıbbi bitki drogları;

* Juglans regia (Ceviz yaprağı)

*Achillea millefolium (Beyaz civanperçemi çiçeği)

*Equisetum arvense (Kırkkilitotu, atkuyruğu)

*Capsella bursa-pastoris (Çobançantası topraküstü kısmı)

*Hypericum perforatum (Sarı kantaron topraküstü kısmı)

Tıbbi bitkilerin kullanım şekilleri de fayda oranlarını etkilemektedir. Yukarda saydığımız bitkilerin her birinden elde edilen oturma banyosu ya da yıkama suyu üriner sistem sorunlarında kullanılabilmektedir. Oturma banyosu mutlaka böbrek kısımları dışarıda kalacak şekilde yapılmalıdır. Kullanılacak alanın büyüklüğüne göre bitki çayları demlenir ve ılık su ile karıştırılarak hazırlanabilir.

Geleneksel olarak 3 lt sıcak suda 1 avuç bitki drogunu infüzyon (bekletme) şeklinde demleyerek oturulacak banyo, küvet, leğen veya aparat içinde ılık su ile karıştırılarak hazırlanır.

Yıkama suyunda demlenen bitki çayı dıştan direkt uygulanabilir.

4 gr kadar civanperçemi çiçeğinin 200 ml (1 bardak) sıcak su ile hazırlanmış çayı da dahilen tüketildiğinde söktürücü etki gösterdiğinden bu amaçla kullanılabilir.

Tıbbi bitki drogları dışında bitki yağlarının da etkileri bulunmaktadır.

Kabak çekirdeği sabit yağı dahilen kullanımlarda parazit için kullanımının yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarını da tedavi edicidir.

Niaouli uçucu yağının harici olarak yıkama sularında ve iç çamaşırına damla şeklinde kullanımı literatürde geniş olarak yer almaktadır. Cilt hassasiyeti oluşmaması için mutlaka bilek testi yapılmalıdır.

Bu dönemde candida vb. sorunlar için antimikrobiyal tıbbi bitkiler ve fermente ürünlerin kullanımını arttırabilirsiniz..

Yıkama suyu;

1 damla niaouli veya çay ağacı yağı

1 damla palmarosa yağı

1 damla lavanta yağı

1 çay kaşığı deniz tuzu

1 litre ılık su

*Tüm yağlar su içerisine damlatılarak üriner bölge yıkanabilir.

 

Oturma banyosu (uçucu yağlı);

1 damla mavi papatya yağı

1 damla kekik yağı (timol)

1 damla lavanta yağı

1 litre ılık su

*Tüm yağlar su içerisine damlatılarak hazırlanan karışım oturma suyuna eklenir.

Bilgiler öneri amaçlıdır. Yağ ve bitkilerin kullanımı yaş ve hassasiyete göre değişebilir. Uzman kontrolünde kullanılması önerilir. 

Gebelik ve kronik rahatsızlık durumlarında herhangi bitkisel bir ürün kullanılması önerilmez. 

Şifa olsun..