Sıcak yaz günlerinde çeşitliliğiyle, yazın gözdesi olan yaz meyvelerinin birçok faydası vardır. Dengeli bir beslenme ile vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerini karşılamak için her besin grubunda yer alan besinleri tüketmek gerekir. Peki hangi meyvenin faydası nedir? İşte detaylar...
Sıcak yaz günlerinde çeşitliliğiyle, yazın gözdesi olan yaz meyvelerinin birçok faydası vardır. Dengeli bir beslenme ile vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerini karşılamak için her besin grubunda yer alan besinleri tüketmek gerekir. Peki hangi meyvenin faydası nedir? İşte detaylar...
C ve K vitaminleri ve potasyum açısından oldukça zengin olan armut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. Yüksek lif içeriğine sahip olduğundan dolayı sindirim sisteminin çalışmasını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyve olan armut, soğuk algınlıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına karşı da kalkan görevi görmektedir. 1 orta boy armut bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.
Rengiyle kokusuyla özellikle çocukların en sevdiği meyvelerden biri olan çilek, güçlü bir folik asit kaynağıdır. A ve C vitaminleri ile selenyum mineralini önemli miktarlarda içermesi sebebiyle kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda fosfor, manganez, potasyum gibi minerallerden de zengindir.
İlkbahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini bulan yeşil erik, A ve C vitaminleri ile fosfor, potasyum ve çözünür posa açısından oldukça zengin bir meyvedir. Lif içeriği oldukça yüksek olduğundan sindirim sistemini düzenler, aynı zamanda içerdiği çözünür posa sayesinde kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerinde hızlı yükselmelere sebep olmaz. Bu sayede diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği meyvelerden biridir.
Yaz denildiğinde kokusuyla, tadıyla akla ilk gelen meyvelerin başında karpuz gelmektedir. İçindeki A ve C vitaminleriyle antioksidan özelliği bulunan karpuz, yüksek su oranı ile midede doluluk hissi yaratarak düşük enerji ile uzun süre tok olmanızı sağlar. Beta karoten ve likopenden yönünden zengin olması sebebiyle prostat kanseri ve birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Fakat bu kadar faydasına karşın özellikle şeker hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. 2-3 ince dilim karpuz 1 porsiyon meyve olarak tüketebilirsiniz.
Kayısı, sapsarı rengiyle yaz günlerinin en önemli lif kaynağıdır. A vitamini ve özellikle de beta karoten içeriğinin oldukça yüksek olması sayesinde antioksidan özelliği bulunur. Bu sayede kayısı da birçok yaz meyvesi gibi kansere karşı koruma görevi görür.
Kıpkırmızı rengiyle dikkat çeken bir meyve olan kiraz yaz meyvelerinin gözdelerinden biridir. Kiraz, A ve C vitaminleri ile potasyumun iyi bir kaynaktır. Demir içermesinden dolayı kan yapımını desteklerken yüksek lif içeriği sayesinde de sindirim sorunlarının önüne geçilmesine katkıda bulunur. Kalp sağlığını destekleyen kiraz, baş ağrılarını ve migren ataklarını azaltmaya da yardımcı olur.
Üzüm, siyah ve beyaz çeşitleriyle yüksek lif oranına sahip bir yaz meyvesidir. İçerisinde bulunan resveratrol adındaki bilişen, bilinen antioksidan vitaminlere oranla 30-50 kat daha fazla etki sağlar. Serbest radikalleri indirgeyerek oksidatif stresin azalmasını sağlayan bu bileşen düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı önemli bir koruma görevi görür. Fakat üzümünün glikoz oranı oldukça yüksektir ve kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olabilir.
Ege bölgesinde bol miktarda üretilen incir, yaz aylarında tazesi, kış aylarında ise kurusu fazla tüketilen bir meyvedir. Lif içeriği oldukça yüksektir ve bu sayede kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Magnezyum, manganez, potasyum ve kalsiyum minerallerini bol miktarda içerdiğinden mineral gereksiniminin karşılanmasında da önemli rol oynar.