Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Beslenmede sağlıklı ve güvenli besin tüketimi oldukça önemlidir. Besinlerin hijyen koşullarında olmaması zehirlenmelere neden olabiliyor. İşte detaylar...

03.07.2020-09:24 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-12:07) Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Yapılan çalışmalara göre, yetiştirildiği andan sofralarınıza gelen besinlerin hijyenik koşullarının kötü olması özellikle yaz aylarında besinlerden kaynaklı zehirlenmelere yol açabiliyor.

SICAK HAVALAR RİSKLİ

Diyetisyen Salih Gürel, "Sağlığımızı tehdit eden ve pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinleri (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam buluyor" diyen Gürel, yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında fazla meydana geldiğini söyledi.,

Açıklamalarına devam eden Gürel, "Yaz aylarında, bir yandan çevre ve hijyen koşullarının iyi olmadığı durumlarda klasik etkenler yaygın olarak infeksiyon oluşturup ishallere neden olarak toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ederken, öte yandan sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesindeki hatalar da besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabiliyor." dedi.

YİYECEK VE İÇECEKLER ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR

Herhangi bir yiyecek ya da içeceğin zehirlenmeye neden olabileceğini açıklayan Diyetisyen Salih Gürel, "Besin kaynaklı zehirlenmelere neden olan etmenler arasında; kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, parazitler ve mikroorganizmalar sayılabilir. Mikroorganizmalar içerisinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalıktan sorumludur. Genellikle hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen besinlerde üreyen bakteriler, besin zehirlenmelerine neden oluyor. Besin zehirlenmesi, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya zehirlenme durumuna verilen genel isimdir." açıklamasında bulundu.

BESİN ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Yemekleri mümkün olduğunca yiyeceğiniz zamanda pişirmek ve pişmiş yiyecekleri bekletmeden tüketmek gereklidir. Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecekse   soğutmak ve ardından yenilecek zamana kadar buzdolabında muhafaza etmek önemlidir. Süt ve süt ürünlerini pastörize edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Tüketeceğiniz sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkamanız gerekir. İyice temizlenmesi önemlidir. İçme sularınızı güvendiğiniz markalardan almalısınız. Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle dondurulmuş yiyecekler orijinal paketlerinde -18 C ve altındaki sıcaklıklarda saklanması gerekir. Dondurulmuş yiyecekler uygun şekilde çözdürülmesi gerekir. Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrardan dondurmamak gerekir. Evde hijyenik yönden sakıncalı olacağı düşüncesiyle konserve yapmamalısınız. Yapılıyor ise konserve yapım ilkelerine özenle uyulmalıdır. Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uymalısınız. Özellikle yemeği karıştırmak için kullanılan araç gereçle yemeğin tadına bakılmamalıdır.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal