Yavuz Sultan Selim Neden Sadece Doğu’ya Sefer Düzenledi?

Yavuz Sultan Selim, babası İkinci Beyazıd ile giriştiği taht mücadelesinden sonra yönetimi ele almıştır. Çok kısa süre içinde devletin topraklarını tam iki katına çıkarmasını bilmiştir. Dikkat çeken nokta ise padişahın sadece, devletin doğusunda bulunan düşmanlarla mücadele etmesidir.

25.07.2020-13:36 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-13:33) Yavuz Sultan Selim Neden Sadece Doğu’ya Sefer Düzenledi?

Yavuz Sultan Selim Neden Sadece doğu’ya sefer düzenledi ve fetihleri nelerdir: Yavuz'un sadece doğuya sefer düzenlemesinin nedenleri şöyledir;

  • Devlet her daim yüzünü batıya döndürmüş olsa da, her Avrupa seferinde doğudan İran tehlikesini gelmesi, bu tip bir politikanın en temel nedenidir. Özellikle Safevi Devleti, vermiş olduğu tüm sözlere rağmen Osmanlı'yı çok sık bir biçimde arkasından vurmuştur.
  • Safevi Devleti, bu dönem içinde mensubu olduğu mezhebin propagandasını yaparak Anadolu Türkmenlerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtmıştır. Bunun için birçok imam ve ajanı Anadolu içine yollamıştır. Şii propagandası devlet için büyük bir tehlike haline gelmiştir.
  • Baharat yolu o dönemin en zengin ticaret güzergahı içinde dikkat çeker. Yavuz Sultan Selim burayı ele geçirerek, devletin daha zengin bir hale gelmesini istemiştir.
  • Mısır'da bulunan ve Türk olan Memlük Devleti'nin her zaman Osmanlı düşmanlarıyla ittifak içinde olması doğu politikasının bir diğer gerekçesidir.
  • Memlük Devleti egemenliğindeki kutsal hazinelere ve zenginliklere ulaşmak bir başka nedendir.
  • Son olarak Yavuz Sultan Selim'in Türk Birliğini sağlayabilmek için de bu seferleri başlattığını hemen ekleyelim.

Yavuz Sultan Selim'in Safevi Seferi Nedir?

Yavuz Sultan Selim Neden Sadece doğu’ya sefer düzenledi ve fetihleri nelerdir: Yavuz Sultan Selim ilk olarak Anadolu içindeki isyanları bastırdıktan sonra büyük bir ordu hazırlamış ve Şii Safevi Devleti üstüne ürümüştür. Safeviler de tıpkı Osmanlı gibi bir Türk hanedanıdır. Mezhepleri farklıdır. Aynı zamanda mezhep propagandası ile her zaman Osmanlı Devleti'nin zayıflatmak istemiştir. 23 Ağustos 1514 yılında Çaldıran Ovasında yapılan savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır. Böylelikle Şii tehlikesi bertaraf olmuştur.

Yavuz Sultan Selim'in Memlük Seferi Nedir?

Yavuz Sultan Selim Neden Sadece doğu’ya sefer düzenledi ve fetihleri nelerdir: Yavuz Sultan Selim'in doğu yönüne yapmış olduğu bir diğer sefer ise Memlük Devleti üstünedir. İki savaşla bu devlet tarih sahnesinden silinmiştir. Önce Mercidabık daha sonra Ridaniye savaşları Osmanlı Devleti'nin mutlak üstünlüğüyle bitmiştir. Bunun ardından halifelik de Osmanlı'ya geçmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Diğer Doğu Seferi Nedir?

Fırat -  Dicle seferi ise Anadolu'da henüz Osmanlı hakimiyetine girmemiş olan iki Türk beyliği olan Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları üstüne yapılmıştır. Dulkadiroğulları yenilmiştir. Ramazanoğulları Beyliği ise kendiliğinden teslim olmuştur. Böylelikle Anadolu Türk birliği sağlanmıştır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal