Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Satışında Geçiş Ücreti Pazarlığı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün İtalyan ortağı Astaldi, nakit ihtiyacı olduğu için hisselerinin satışını gündeme taşımıştı. Ancak köprü geçiş ücretlerinde çıkan anlaşmazlık sebebiyle görüşmelerin tıkandığı bildirildi.

31.01.2019-11:52 - (Son Güncelleme: 31.01.2019-11:42) Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Satışında Geçiş Ücreti Pazarlığı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ortaklarından Astaldi ile yüzde 33 hisse satışı çerçevesinde görüştüğü Çinli konsorsiyum arasındaki görüşmeler geçiş ücretlerindeki tartışmalar sebebiyle tıkandı.

Bloomberg'in haberine göre, Astaldi ve Türk ortağı Içtaş, bir grup China Merchants Group liderliğinde Çinli yatırımcılarla görüşüyor.

GÖRÜŞMELERİN ODAĞINDAKİ ASTALDİ, NAKİTE SIKIŞTI

Görüşmelerin odağında, paraya sıkışan İtalyan inşaat firması Astaldi'nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki yüzde 33'lük hissesinin satışı gündemde. Türk ortak İçtaş hisselerinin bir kısmının potansiyel satışı da masada.

Köprü satışına taraf olan bütün partilerin geçiş ücretlerine dönük hesaplamada senede bir defaya mahsus olarak yapılan kur ayarlamasının dört defa yani her çeyrekte yapılmasını hükümetten istediği belirtiliyor. Taraflar, bu şekilde Türk Lirası'ndaki muhtemel  dalgalanmaların etkisinin kısıtlanmasını amaçlıyor.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ 3 DOLAR+ KDV

Sözleşme uyarınca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretinde "1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir sene süresince geçerli olur." ibaresi yer alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti araçlar için 3 dolar+KDV olarak tespit ediliyor.

DÖVİZ BAZLI KREDİ NEDENİYLE ZORLANDI

Astaldi, Mayıs ayındaki yatırımcı görüşmesinde sermaye artırımı için 350 milyon euro kaynağa gereksinimi olduğunu söylemiş ve varlık satışı gündeme taşınmıştı. Köprüdeki hisselerin satışının düşünülmesine sebep olan döviz bazlı kredilerden ötürü güçlük yaşayan Astaldi için masadaki bir diğer seçenek de hisselerin Türk ortak İçtaş'a devri. Bu sebeple görüşmelerin tıkandığını bildiriliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..
Modal