Yavuz Sultan Selim, ilk Türk İslam Halifesi unvanına sahiptir. I. Selim, Osmanlı’nın dokuzuncu padişahı olup tarihte farklı devletlerce kullanılan iki kutsal caminin koruyucusu ve hizmetkarı anlamına gelen Mekke ve Medine’nin Hizmetkarı unvanına sahip olmuştur.
Padişahlığı 8 yıl sürmüş ancak bu kısa süre içerisinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarının yüzölçümünü iki katından fazlasına çıkarmıştır Yavuz Sultan Selim. Aynı zamanda, İpek ve Baharat Yolu olarak anılan ticaret yollarının kontrolünü eline geçirerek ticaret alanında otorite oluşturmuştur.
1.Selim’in tahta çıkışı, babası II. Bayezid’e yaptığı darbe sonucu gerçekleşmiştir. Yavuz Sultan Selim, tahta çıkmadan önce ise Trabzon’da sancak beyliği yapmakta idi.
1470 yılında doğup 1520 yılında vefat eden Yavuz Sultan Selim bilinmeyen yönleri nelerdir?
Yavuz Sultan Selim’in Gençlik Dönemleri
Yavuz Sultan Selim bilinmeyen yönleri arasında, henüz Trabzon ilinde bir sancak beyi iken yaptırdığı bir çeşme hayratında “Han” unvanını kullanması bulunmaktadır. Han, Osmanlı İmparatorluğunda padişahlar için kullanılan bir unvan olup, bu unvanı kullanan ilk şehzade I. Selim olmuştur. Bu unvanı henüz şehzade iken kullanması, onun hükmetmek için ne kadar hevesli olduğuna yorulmaktadır.
1.Selim yine bu heves ile tahta uzaklığı bakımından daha dezavantajlı olduğu kardeşlerini ve padişah olan babasını geçerek padişah olmuştur.
Yavuz Sultan Selim’in İlgi Alanları
- Yavuz Sultan Selim bilinmeyen yönleri arasında, tarihe olan tutkunluğu bulunmaktadır. Bu nedenle boş vakitlerini sürekli okumakla ve yazmakla geçirirdi.
- Osmanlı padişahları arasında mercek kullanmaya başlayan ilk padişah olduğu bilinmektedir.
- Yavuz Sultan Selim Arapça, Farsça ve Tatarca bilmekteydi.
- Yavuz Sultan Selim’in pek bilinmeyen ilgi alanlarından bir diğeri ise kuyumculuktu. Kitap okurken satırları daha iyi takip etmek adına altın hilaller yapmış ve bu hilallerin tasarımını değerli taşlar ile daha da güzelleştirmiştir.
- Selim koleksiyonerlik de yapmaktaydı. Topkapı Sarayı’nda yer alan çini koleksiyonlarının çok büyük bir kısmı Yavuz Sultan Selim’e aitti.
- Yavuz Sultan Selim, yay yapmak ve ok atmak konusunda da oldukça usta bir padişah olarak tanınmaktadır. Avlanmak, çoğu padişahın olduğu gibi Yavuz Sultan Selim’in de ilgi alanıydı.
İnci Küpeli Padişah Resmi Yavuz Sultan Selim’e Mi Ait?
Topkapı Sarayı’nda sergilenen ve kulağında inci küpe bulunan bir padişah resminin Yavuz Sultan Selim’e ait olduğu söylenmektedir. Ancak bu bilgi doğru değildir.
Yavuz Sultan Selim bilinmeyen yönleri arasında, bu resmin kendisine ait olmadığı da sayılabilmektedir. Yavuz Sultan Selim’in inci küpe taktığı bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklarda bakır bir halka taktığı bildirilmektedir.