Yarım gün, özürlü, özürsüz devamsızlık nedir, devamsızlık hakkı kaç gündür? Eğitim seviyesine göre öğrencilere tanınan devamsızlık hakları

Milyonlarca öğrencinin okulda yaşadığı en büyük sorun devamsızlıktır. Devamsızlık hakkı, öğrencilere bir eğitim döneminde tanınan okula gidemediklerinde sorun yaşamamalarını sağlayan haktır. Ancak bazı öğrenciler devamsızlık haklarını aşarak büyük sorunlarla karşı karşıya gelmektedir. Peki, okullarda devamsızlık hakkı kaç gündür? Devamsızlık hakkı bitince ne oluyor? İşte detaylar...

23.06.2022-12:59 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-12:59) Yarım gün, özürlü, özürsüz devamsızlık nedir, devamsızlık hakkı kaç gündür? Eğitim seviyesine göre öğrencilere tanınan devamsızlık hakları

Devamsızlık hakkı, öğrencilerin okula gidemeyecek mazeretleri olduğunda kullanmaları için verilen bir haktır. MEB'in yayınladığı Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde bu hakla ilgili bilgiler açık bir şekilde anlatılmaktadır. Peki, okullarda devamsızlık hakkı ne kadardır? İşte eğitim seviyesine göre öğrencilere tanınan devamsızlık hakları...

İlköğretim öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

MEB ilköğretim öğrencileri için devamsızlık sınırı koymamıştır. Öğrenciler uzun süre okula gitmeseler dahi sınıf tekrarı yapma zorunlulukları yoktur. Fakat, bu öğrencilerin sınırsız devamsızlık hakları var anlamına gelmiyor. İlköğretim öğrencileri uzun süre devamsızlık yaptıklarında okul idaresi duruma el koyarak, devamsızlığın nedenini araştırarak veliye ulaşır ve bir hafta içinde yine devamsızlık yaparsa eve devamsızlık mektubu gönderir.

Ortaokul öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Ortaokul öğrencileri için de devamsızlık sınırı yoktur. Ancak, öğrenciler okula gitmeden derslerden geçemez. Ortaokul sisteminde 20 günü aşan devamsızlık durumunda öğrencinin sınıf geçmesi için Şube Öğretmenler Kurulu'ndan sınıf geçme onayı almaları gerekiyor.

 devamsızlıktan sınıfta kalma var mı

Lise öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Lise öğrencilerine tanınan özürsüz devamsızlık hakkı on gündür. Özürlü ile özürsüz devamsızlık hakkının toplamı 45 gündür.

Yıl boyunca 45 gün devamsızlık hakkını aşan lise öğrencileri sınıf tekrarı yapmak zorundadır.

Üniversite öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Üniversite öğrencilerinin devamsızlık hakları toplam ders saatinin yüzde 30'udur. Öğrenciler her dersin yüzde 70'ine katılmak zorundadır. Katılım sağlamayan öğrenci devamsızlıktan dolayı dersten kalır ve tekrar yapar.

Üniversite öğrencilerine tanınan devamsızlık hakkı laboratuvar dersleri için yüzde 80'dir. Fakat bu oranlar üniversitelere göre farklılık gösterebiliyor.

Anaokulu öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Anaokulu öğrencileri aralıksız on gün devamsızlık yaptıklarında velilerine yazılı bilgi dilekçesi gönderilir. Bu bilgilendirme sonrasında öğrenci yirmi gün içinde yine devamsızlık yaparsa okuldan kaydı silinir.

Açıköğretim öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Yalnızca yüz yüze eğitim zorunlu kılınan açıköğretim liselerinde devamsızlık sınırı vardır. Öğrenciler sene boyunca toplam ders saatinin 4'te 1'i kadar devamsızlık yapma hakkına sahiptir.

 okullarda devamsızlık hakkı kaç gündür

Nakil öğrencilerinin kaç gün devamsızlık hakkı vardır?

Nakil yaptıran öğrencilere beş gün devamsızlık hakkı verilmiştir.

Devamsızlık durumu TEOG'u etkiler mi?

Öğrencinin devamsızlık sayısının TEOG puanına direkt etkisi yoktur. Fakat, aynı puanı alan öğrencilerin devamsızlıklarına bakılarak daha az devamsızlık yapan öğrenci ilk seçilir.

Yarım gün, özürlü ve özürsüz devamsızlık nedir?

Özürlü devamsızlık, raporlu veya veli izinli devamsızlıktır. Özürsüz devamsızlıksa okul idaresi dışında yapılan devamsızlıktır.

Ayrıca, okula bir ders geç giden öğrenciler yarım gün yok yazılmaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal