Yaklaşık 8 sene boyunca çalıştığı iş yerinden haksız yere çıkarıldığını iddia eden bir işçi, iş mahkemesine başvuru yaptı. Mahkemede fazla mesai ve hafta tatili alacaklarının ödenmediğini, işyerinde bir öğün yemek ve servis uygulamasının olduğunu, tüm resmi ve dini bayramlarda çalışmasını sürdürdüğünü ancak alacakların kendisine ödenmediğini öne süren işçi ortalama iki ayda bir Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir ay süre ile görevlendirildiğini, ödenmesi gereken saha primlerinin sadece iki kez ödendiğini iddia etti.
Resmi tatillerde işçi çalıştırmaya son
Kıdem tazminatı, fazla mesai, resmi ve dini bayram alacağı, hafta tatili alacağı ve saha prim alacaklarının tahsilini isteyen işçinin iddiaları davalı tarafından reddedildi. Mahkeme ise davanın kısmi olarak kabulüne karar verdi. Kararı he iki taraf da temyize taşıdı.
1 saatlik çalışmaya tam yevmiye
Davayı devralan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, aldığı emsal kararda resmi tatil günlerinde bir saat dahi yapılan çalışmanın karşılığında tam yevmiye ödenmesi hükmünü verdi.
Yargıtay’ın kararında şu ifadeler yer aldı:
"İş Kanunu’nun 47. maddesindeki açık düzenleme karşısında ulusal bayram genel tatillerde çalıştığı anlaşılan davacının çalıştığı her bir ulusal bayram genel tatil günü için ilave 1 yevmiyeye (aylık maktu ücret/30) daha hak kazandığı gözden kaçırılmıştır.
Hesaplamanın çalışılan saat üzerinden yapılması hatalıdır. İşçi ulusal bayram-genel tatil günlerinde 1 saat dahi çalışsa tam yevmiyeye hak kazanır.
Hüküm altına alınan alacakların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağı düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir."