Yargıtay'dan Çalışanları Sevindiren Haber! Bunu Yapan İşveren Yandı

İşveren tarafından belirtilen maaş bordrosu, çalışanın aldığı ücretten daha düşük gösterilen işçilere Yargıtay'dan emsal niteliği taşıyan bir karar çıktı. Yargıtay, işçiye haklı fesih sebebi oluşturarak kıdem tazminatı alabileceğini bildirdi.

30.08.2021-11:14 - (Son Güncelleme: 30.08.2021-12:27) Yargıtay'dan Çalışanları Sevindiren Haber! Bunu Yapan İşveren Yandı

İşçiye verilen emekli aylıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilmiş olan prim miktarına bağlı olan kazanç üzerinden hesaplaması yapılıyor. 

EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR

İşveren tarafından maaş bordrosunda, çalışanın aldığı ücreti daha düşük gösterip kalan miktarı elden vermesi durumunda işçinin, düşük emekli aylığı almasına sebep oluyor. Yargıtay'dan bu konuda mağduriyet yaşayan çalışanları sevindirecek emsal niteliğinde bir karar çıktı. Yargıtay, elde edilen kazancın bordroda eksik gösterilmesinin işçiye haklı fesih sebebi oluşturacağı kararı verdi. Haklı olarak fesih yapan çalışan kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. 

İşçinin çalıştığı süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) işveren tarafından bildirilen kazanç tutarı, emekli olunduğunda kişiye bağlanacak olan maaş tutarında önemli bir husustur. Prime bağlı kazanç tutarı ne kadar yüksek ise bağlanacak olan emekli aylığı miktarı da o kadar yüksek olur.


İŞÇİYE HAKLI FESİH İMKANI

Yargıtay (9. Hukuk Dairesi, Esas No:2016/33964, Karar No:2021/507) yakın tarihli bir kararında, sigortası gerçek kazanç üzerinden yatırılmadığı için işten ayrılan işçiyi haklı buldu. Yargıtay, emsal niteliğinde olan ''Davacının (işçinin) tespit edilen ücretine göre sigorta primlerinin kendisine ödenen ücretten gösterilmediği ve davacının iş akdini bu nedenle haklı nedenle feshettiği anlaşılmış olup, davacının aldığı ücretin sigorta kayıtlarına yansıtılmaması 4857 sayılı Yasanın 24/II-e hükmü gereği işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkânı verir.'' şeklinde karar verdi. 

Çalışan iş sözleşmesini haklı bir gerekçeyle olmak üzere feshettiğinde, çalıştığı işyerindeki çalışmalarına ait kıdem tazminatı alabilir. İşveren bu dava açılması halinde kıdem tazminatını ödemek zorundadır. 

Yargıtay, kıdem tazminatını yakmamak adına işte ayrılamayan kişiler içinde bunu bir fırsat olarak sunuyor. Maaşı bordroda eksik bildirilen işçi, fesihin ardından hizmet tespit davası açarak eksik olan kazancın primlerinin yatırılmasını sağlamalıdır. Eğer bu davayı açmazsa sadece kıdem tazminatı alabilir. 

PRİME ESAS OLAN KAZANÇLAR

2008'de çıkartılan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, tüm kazançlar için prim ödenmesini amaçlamaktadır.

Bu kanuna göre, 4/a (SSK) statüsündeki çalışanların prime esas kazançları şöyle belirlenir:

- Hak edilen ücretlerin,

- Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından çalışanlar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,

- Mahkemelerce verilen karar gereğince yukarıdaki kazançlar niteliğinde olmak üzere çalışanlara o ay içinde yapılan ödemelerin brüt toplamı prime esas kazançların hesabında dikkate alınır.

YORUM YAZ..
Modal