Son zamanlarda aldığı bir çok kararla gündeme gelen Yargıtay, emsal niteliğinde gösterilebilecek bir karara daha imza attı. Yargıtay’ın aldığı karara göre sebepsiz yere bir işten istifa eden kişiler ertesi gün farklı bir iş yerinede mesai yaparsa kıdem tazminatı alamayacak.
Yaklaşık 4 senedir çalıştığı işletmede resmi izin günleri ve fazla mesai ücretlerini alamadığını öne sürerek istifa eden bir işçi, istifanın hemen ertesi gününde başka bir iş yerine çalışmaya başladı. Alacaklarını tahsil etmek için İş Mahkemesi’ne başvuru yapan işçi davada çalışması boyunca fazla mesai yaptığını, yıllık izinlerini kullanmadığını, ulusal bayram genel tatil günlerinde dahi çalışmaya devam ettiğini ancak hak ettiği ücretlerin ödenmediğini, iş akdinin ise haksız bir şekilde sonlandırıldığını iddia etti ve alacaklarının tahsil edilmesini istedi.
Davalı işletmenin patronu ise işçinin kendi isteğiyle işten çıktığını ve iddianın aksine fazla mesai yapmadığını belirterek, davanın düşürülmesini istedi.
Mahkeme ise davacının iş akdinin davalı işveren tarafından haksız nedenle feshedildiği kabul edilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin alacağı taleplerinin kabulüne, davacı tarafından ispatlanamayan fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücreti taleplerinin reddine karar verdi. Fakat her iki taraf da davayı temyize taşıyınca Yargıtay 9. Hukuk Dairesi davayı devraldı.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kendi iradesiyle istifa eden işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmemesi kararını verdi. Yargıtay kararını şu cümlelerle gerekçeledi:
"Davacı, dava dilekçesinde iş akdinin nasıl sona erdiğine ilişkin bir açıklama yapmamış, davalı ise davacının başka yerde iş bulduğu için işi kendi isteğiyle bıraktığını savunmuştur. Dosya arasında bulunan hizmet döküm cetveli incelendiğinde davalı işyerinde iş akdi sona eren davacının bir gün sonra dava dışı başka bir işyerinde işe girişinin yapıldığının görüldüğü, ayrıca yine dosya içinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu işten ayrılış bildirgesinde davacının işten çıkış nedeninin Kod 3 ( işçinin iş akdini haklı neden olmadan feshi - istifa) olarak gösterildiği anlaşılmakla davacının işi kendi isteğiyle bıraktığının kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir."