Yapı kayıt belgesi, tamamlanmış olan bir binanın belirlenmiş olan şartlara uygunluğunu resmi olarak gösteren belgedir. İmar affıyla daha çok gündemde olan yapı kayıt belgesi, yeni ev almak isteyenler için oldukça önemli bir belge niteliğini taşır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurumlara bildirmesi sonrası 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvuru yapılması gereken resmini, bina grubunu ve sınıfını, diğer konularla ilgili hazırlık yaparak gerekli görülen 'Yapı Kayıt Sistemi' kayıt edilmek suretiyle bina sahibinin beyannamesine göre düzenlenir.
Bu kapsamda oluşabilecek olan doğal afetlere karşılık olarak risklere hazırlık çerçevesinde ruhsatı olmayan tüm binalara el konularak yıkılmasına karar verilir. Bina ve ruhsat, kurallara aykırı olarak yapılmışsa belirlenen şartlar dahilinde kayda alınır ve kentsel dönüşüm gibi farklı projeler yararına sağlanması yapılacaksa bina ya da arazinin eder bedeli kadar sahibine finansal destek sağlanır. Binanın 31 Aralık 2017 tarihi öncesinde inşası sırasında herhangi bir aykırı durumuna karşılık olarak bir sorun yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda bina sahiplerinin 31 Aralık 2018'e kadar yapı kayıt belgesini çıkarmaları için başvuru yapmaları gerekir.,
Yapı kayıt belgesini alabilmek için gerekli tespit ve kontroller yapıldıktan sonra arazi veya binanın fiyatı ile binanın kabataslak maliyeti hesaplanır. Yüzde 3 olarak hesaplanan bedel ödemesi müracaat eden kişi tarafından tümel bütçeye temettü kaydı için muhasebe merkezi hesabına yatırılır.
Yapı kayıt belgesi bina sahibinin veya arazinin kullanım gayesine göre yapılır. Belgeyi alan yapı sahipleri, talepleri doğrultusunda ilgili konuda yer alan bina için su, elektrik ve doğalgaz ile abonelere özel olarak bağlanabilmektedir. Yapı kayıt belgesi bulunmayan binaların, abonelik başlatmaları bakanlık tarafından yasaklanmıştır. Elektrik ve su gibi abonelikler de bu belge dahilinde yapılmaktadır.
Ellerinde yapı kayıt belgesi olan yapı sahipleri alınan yıkım onayları ile ilgili durumlarda alınamayan idari para cezalarını ödemezlerse iptal edilebilmektedir. Şayet, yapı sahibi ruhsat almışsa veya herhangi bir izin belgesi almadıysa sınıf ve grup değişikliğine bakılmadan mülkünü inşasını yapabilir.
Müracaat sonrasında denetimleri yapılan incelemeler sonrasında bina sahibi yapılarını bu şekilde sisteme kayıt ettirmiş olacaklardır. yapı kayıt belgesiyle tapu işlemleri, belediye resmi işlemleri daha kolaylaşır hale gelecektir. Yapı kayıt belgesi aynı zamanda kentsel dönüşüm için de kullanılabilir.
Yapı kayıt belgesi imar değerinin yüzde 3’ü bedeli kadardır. Aynı zamanda kat mülkiyeti ve tapuya geçişlerde yine yüzde 3’lük bir ücret alınmaktadır.