‘Bir işim çıktı o yüzden gelemedim.’ ‘Beş dakikaya ordayım.’ Vs. gibi ufak yalanları birçoğumuz gün içerinde sık sık kullanırız. Yalan söylememizin masum nedenleri olabileceği gibi kötü niyetlerle söylenen yalanlarda var. Kişiden kişiye değişen birçok sebep var ve birçoğumuz da bir yalan yüzünden oldukça kırılmışızdır. Peki yalan söylemenin beden dili nasıldır? İşte cevabı…
YALAN SÖYLEMENİ BEDEN DİLİ
Yalan söylerken fiziksel olarak fark edilebilen reaksiyonlar mevcuttur. Ve her ne kadar bunları yapan biri kuşkusuz olarak yalan söylüyordur diyemeyecek olsak da yalan söyleyen kişilerin istemsizce bu hareketleri yaptıklarını da araştırmalardan biliyoruz.
1- Gözler ve Bakışlar
Gözünden anlamanın gerçekliğe döküldüğü bir alan yalan söylemek. Gözlerini sürekli kaçırmak (genellikle sağ tarafa kaçırmak yalanı, sol tarafa kaçırmak bir anıyı hatırlamaya çalışmayı gösterir) ve gözlerini hiç kaçırmamak, çok az veya çok sık göz kırpmak saklanmak istenen bir şeyin varlığının habercisi olabilir.
2- Saklanmak ve Dokunmak
İstemsiz gerçekleşen bir başka hareket de tabi ki kişinin ağız ve boyun bölgesini saklaması ve dokunmasıdır. Aynı şekilde kıyafetleriyle oynama, üstünü ve saçını düzeltme de bu davranışlara örnek verilebilir.
3- Detay Vermek
Yalan söyleyen bir kişi, yalanlarını desteklemek için ‘bu kadar detay verebiliyorsa gerçekten olmuş, yaşanmıştır bu olay’ denilmesi umuduyla konuyla ilgili birçok detay vermeye çalışarak karşı tarafı inandırmak ister.
4- Kızarmak ve Terlemek
İyi bir yalancının rahatlıkla kontrol edebileceği bir eğilim de olsa kötü yalancıların yalan söylerken kızarması, terlemesi, ayağını veya bacağını sallamaları da bilinir.
5- Geçiştirmek ve Soru sormak
Sorduğunuz soruya direk bir yanıt gelmiyorsa, soruya soruyla karşılık alıyorsanız, karşınızdaki kişi cevaptan önce bir yorum yapıyor ‘şey, ya, hmm’ kalıplarını kullanıyorsa bu bir yalan uydurmak için zaman kazanmaya çalıştığını gösterebilir.
6- Söylenilenler ve Vücut dili
Yalan söyleyen bir kişinin vücut dili söyledikleriyle örtüşmeyecektir. Bir şeyi kabul ettiklerini söylerken kafalarını hayır anlamında sallayabilir, omuz silkebilirler. Başka bir örneğe mutluluk verici bir olaydan bahseden bir kişinin somurtması da verilebilir.
Bahsettiğim bu işaretler bir kişinin yalan söylediğinin kesin habercisi olarak sayılmamalı, kişiden kişiye insanların alışkanlıklarının değiştiği unutulmamalıdır. Bunlar genelleme yapılarak ortaya çıkan bulgulardır.