Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?

'Yakup Kadri Karaosmanoğlu kimdir?' sorusu edebiyatseverler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Peki, Yakup Kadri Karaosmanoğlu kimdir? Yakup Kadri'nin edebi kişiliği nasıl oluşmuştur? Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserleri nelerdir?

27.03.2021-10:43 - (Son Güncelleme: 27.03.2021-11:16) Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk edebiyatının en çok eser veren kişilerinden biridir. Özellikle Yaban, Kiralık Konak ve Hüküm Gecesi  isimli romanları bugün hala okunan ve 'çok satanlar' listelerinde yer alan kitaplardandır. İşte, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun biyografisi.

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU KİMDİR?

Yakup Kadri Karaosmanoğlu kimdir? Türkiye'nin en önemli kalemlerinden biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun hayatı sürekli olarak merak edilmektedir. 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 27 Mart 1889 yılında Kahire'de dünyaya gözlerini açmıştır. Yakup Kadri'nin babası Abdülkadir Bey, annesi ise İkbal Hanım'dır. İlk eğitim yıllarını Manisa Fevziye Mekteb-i İptidai'sinde tamamlarken edebiyata ilgi duymaya başlamıştır. Babasının ölümü üzerine, eğitimini tamamlayamadan Mısır'a dönmüştür.


Bu dönemde Mısır'da Jön Türkler ile tanışmıştır ve düşünce gelişimini Jön Türkler ile ilerletmiştir. İskenderiye'de Fransız okulunda ve İsviçre Lisesi'nde eğitimini tamamlamıştır. Flaubert, Guy de Maupassant, Alphonse Daudet‘ten çok etkilenmiştir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şerafettin Mağmumi'nin Türk adlı dergisinde çeviri öyküler yayınlayarak edebiyat dünyasına adım atmıştır.

Türk romanında silinmez izler bırakmasının yanında gazeteciliği, şairliği ve siyaset adamlığı ile de bilinmektedir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 13 Aralık 1974 yılında Ankara'da hayata gözlerini yummuştur.

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU'NUN EDEBİ KİŞİLİĞİ

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1909'da Şahabettin Süleyman ile tanışarak Fecr-i Ati topluluğuna dahil olmuştur ve ilk oyunu Nirvana'yı bu zamanlarda yazmıştır. Eserini Resimli Kitap Dergisi'nde yayınlayarak dikkatleri üzerine çekmiştir.

Servet-i Fünun'da ise kısa öyküler ve şiirler yazarak edebiyat alemindeki mevkiisini kuvvetlendirmiştir. O sıralarda Paris'ten dönen Yahya Kemal ile Nev-Yunanilik adında bir edebiyat akımı başlatmaya çalışmışlarsa da başarılı olamamışlardır. 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun doğu mitolojilerine ve din anlayışına yönelik ilgisi her daim devam etmiştir. Bu nedenle Çamlıca'da bulunan Kısıklı Bektaşi tekkesine giderek içlerinde yer almaya başlamıştır. 'Nur Baba' isimli romanını burada yazmıştır.

Bergson ve Freud'un psikolojik tahlillerinden ziyadesiyle etkilenen Yakup Kadri Karaosmanoğlu, ruh analizleri yaparak kısa öyküler yazmıştır. 1913 yılında ilk öyküsü olan 'Bir Serencam' isimli hikayesini yayımlamıştır.

Yaşanan dünya savaşı ve Milli Mücadele dönemi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nu milliyetçilik ile bezeli romanlar yazmaya yöneltti. Aynı zamanda Milli Mücadele'de hem fiziken hem de fikren savaşmaya başladı. 'Kiralık Konak' isimli eserini İkdam'da tefrika etti. Bu kitap daha sonra Muhsin Ertuğrul tarafından filme çekildi.

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU'NUN DİPLOMATLIK YILLARI

Yakup Kadri, 1934 yılında Tiran elçiliğine atanarak diplomatlık kariyeri başlamıştır. Bu atanmayı 1935 yılında Prag, 1939'da Lahey, 1942'de Bern, 1949'da Tahran ve 1951'de tekrar Bern elçilikleri takip etmiştir.

1955 yılında Bern'de görevliyken emekliye ayrılmıştır. 'Zoraki Diplomat' adlı eserini bu dönemde yayımlamıştır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, siyasi hayatına CHP'de başlasa da daha sonra CHP'nin 'Atatürk İlkeleri' ile örtüşmediğini öne sürerek parti üyeliğinden istifa etmiştir.

Kendi çabalarıyla kurulan Anadolu Ajansı'nda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır.

13 Aralık 1974'te veremden dolayı hayatını kaybetmiştir.

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU'NUN ESERLERİ

Yakup Kadri, Türk edebiyatına çok sayıda eser kazandırmıştır. Belli başlı eserleri şu şekildedir;

OYUNLARI

Nirvana (1909)

Veda (1929)

Sağanak (1929)

Mağara (1934)

ROMANLARI

Nur Baba (1922)

Kiralık Konak (1922)

Hüküm Gecesi (1927)

Sodom ve Gomore (1928)

Ankara (1934)

Yaban (1936)

Bir Sürgün (1937)

Panorama (1953)

Hep O Şarkı (1956)

ÖYKÜLERİ

Bir Serencam (1914)

Rahmet (1923)

Ceviz (1925)

Milli Savaş Hikâyeleri (1947)

Yakup Kadri Karaosmanoğlu bütün bu eserlerinin yanında, çok sayıda makale, inceleme, anı ve monografi kaleme almıştır.

YORUM YAZ..
Modal