X, Brezilya ile resmen krizde: Ülkedeki ofisleri kapatıldı

Brezilya, sansür emirlerine uymayan sosyal medya platformu X, gelen tutuklanma tehdidi sonrasında ülkedeki ofislerini derhal kapattı. İşte detaylar…

18.08.2024-09:56 - (Son Güncelleme: 18.08.2024-09:56) X, Brezilya ile resmen krizde: Ülkedeki ofisleri kapatıldı

Sosyal medya platformu X ile Brezilya arasında kriz büyüyor. X'in Küresel Hükümet İlişkileri Departmanı, Brezilya'daki yasal temsilcisine yönelik tehditlere ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, Brezilya Yüksek Mahkeme Başkanı Alexandre de Moraes'in, X'in ülkedeki temsilcisini sansür emirlerine uymaması halinde "tutuklamakla" tehdit ettiği belirtildi. Moraes'in bu tehditleri "gizli bir emir" ile gerçekleştirdiği ifade edilirken, Yüksek Mahkemeye yapılan sayısız başvurunun dikkate alınmadığı ve Brezilya halkının bu emirler hakkında bilgilendirilmediği vurgulandı.

Brezilya saygı göstermek yerine tehdidi tercih etti

AA’da yer alan habere göre; Açıklamada, X'in Brezilyalı personelinin platformda içerik engelleme konusunda hiçbir sorumluluğu veya kontrolü bulunmamasına rağmen, Moraes'in hukuki sürece saygı göstermek yerine personeli tehdit etmeyi tercih ettiği belirtildi. Bu durumun ardından, personelin güvenliğini sağlamak amacıyla Brezilya'daki ofisin "derhal geçerli olmak üzere" kapatılması kararı alındığı duyuruldu.

X, Brezilya ile resmen krizde: Ülkedeki ofisleri kapatıldı

X hizmetinin Brezilya'da sunulmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, yaşanan durumun sorumluluğunun "yalnızca" Alexandre de Moraes'e ait olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Onun eylemleri demokratik yönetimle bağdaşmamaktadır. Brezilya halkının yapması gereken bir seçim var: demokrasi ya da Alexandre de Moraes." ifadelerine yer verildi.

Kapatma kararı zor oldu

X'in sahibi Elon Musk da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Brezilya'daki ofislerini kapatma kararının zor bir karar olduğunu belirtti. Musk, "Alexandre de Moraes'in (yasa dışı) gizli sansürü ve özel bilgilerin devredilmesi taleplerini kabul etmiş olsaydık, eylemlerimizi utanç duymadan açıklamamızın bir yolu yoktu." şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal