Waltonchain projesi, RFID teknolojisinin mucidi Charlie Walton’dan alınmıştır. Karmaşık lojistik sistemleri kullanır. Birbirinden farklı tarafları içerir. Dolayısıyla sistem büyümeye gittikçe aynı sektörde bulunan işletmelerin aralarındaki koordinasyon zorlaşır. Ayrıca, bireysel varlıklar, verileri aktarma durumunu engelleyen işlemleri içinde barındırabilir.
Waltonchain, ürünlerin üretim ve dağıtım aşamalarında takibini sağlamak amacıyla RFID kullanır. Her ögeyi ilgilendiren veriler, işlemlerin doğruluğunu sağlayan, değişmeyen bir blok zincirde korunur.
Waltonchain, isdom Alters Label, Trade, Organization, and Network’un kısaltmasıdır ve ne anlama geldiği tam olarak bilinmez.
Waltonchain, Nesnelerin İnterneti (VIoT) kavramını kullanır. Buna kavram, RFID çiplerinin blockchain teknolojisi ile uyumunu anlatmak için kullanılır. RFID etiketleri ile birlikte, fiziksel ögeler blok zincir üzerinde saklanabilir. RFID (Radyo frekansı tanımlama) etiketleri, nesneleri belirlemek için elektromanyetik alanlardan faydalanır. Bu sistem genellikle envanter izleme programları ve kütüphane sistemleri gibi yerlerde kullanılır. RFID etiketinin Waltonchain ile taranması halinde bilinmesi gereken bilgilerin hepsini gösterir. Ürün hakkındaki tüm bilgiler RFID etiketleri ile blok zincirde koruma altına alınır.
Nesnelerin interneti kavramını lojistik alana uygulamak birçok kolaylığı da beraberinde getirir. Buna göre; blockchain teknolojisi ile üst düzey güvenlik, ürünün her alanda takibi, RFID tanımlamasıyla dolandırıcılığa karşı soruma ve işçilik maliyetlerinin azalması gibi birçok madde ile faydaları sıralanabilir.
Waltonchain, Walton’un ekosistem ana zinciri içinde sahip olduğu isimdir. Bu zincir ile birlikte, Waltoncoin (WTC) işlemleri takip edilerek alt zincirler yönetilir. Bu zincir bir çeşit akıllı sözleşmedir. Waltonchain kullanıcıları kendi alt zincirlerini oluşturabilmenin yanı sıra, kendi jetonlarını da kullanabilir. Waltonchain kullanıcıları ayrıca ana zincirden farklı bir algoritmayı da kullanabilir.
Waltonchain ana ağını farklı alt zincirlere ayırmak da faydalıdır. Buna göre, Waltonchain kullanan işletmeler, her blok zinciri kendi özel iş tanımlarına uygun şekilde özelleştirebilir. Ana ağı alt zincirlere ayırmak performans açısından da yarar sağlar.
Alt zincirlerin önemini vurgulayacak en önemli örneklerden biri de, Ethereum tabanlı bir oyun olan CryptoKitties’dir. Ethereum alt zincir kullanmadığı için platformda oluşturulan her DApp ağı etkiye neden oluyor. CryptoKitties oyununun popülerliği arttıkça işlemleri gecikiyor. Sistem trafiğinin artmasıyla beraber yüksek ücretlendirmelere mal olan büyük ağ tıkanıklıkları meydana geliyor. Oyunun alt zincirinin olmaması bu tür sorunlara neden olmaktadır.
Walton ekosisteminin temel para birimi Waltoncoins’dir. Genesis bloğuyla birlikte 100 milyon WTC verilmiştir. Bu tuttarın üzerine bir miktar oluşturulamaz. 100 Milyon WTC’nin 70 milyon arzı var ve 40 milyonu aşkın dolaşımı bulunuyor. Kalan paranın da birkaç sene içinde çıkarılması planlanıyor.
Madeni paralarda 6 ana işlev bulunur. Madeni paralar alt zincirleri düzenler, temettü faizinde kullanılır, madeni paralardan kredi ve ipotek sisteminde faydalanılır, merkezi olmayan değişimi vardır, dağıtılmış varlık değişimi işlevi ve dağıtılmış oylama ve yönetişim sistemi işlevi bulunur.
İşlevler arasında çakışmalar meydana gelir. WTC bazı işlemlerde kullanılır. Bu işlemler arasında bayt ücret ödemeleri ile ana zincir dışındaki faaliyetleri yapmak, alt zincirler arasında işbirliği sağlamak, ağı korumak için düğümlere ödül vermek gibi adımlar vardır.
Waltonchain başlangıçta ekosistemi için kendi Kanıt ve Güven Kanıtı (PoST) fikrini kullnamayı planladı. PoST, belirteç sahiplerini WTC temettüleri ile ödüllendirmesinden dolayı Kanıt Kanıtı’na (PoS) benzemektedir. Bunun yanı sıra, daha yüksek kalite ve dürüst düğümleri daha fazla ödüllendirmek için de bir düğüm itibar mekanizması ekleyecektir.
Şimdilerde, Waltonchain’in teknik raporu (v2.0) bir Waltonchain Katkı Kanıtı (WPoC) konsensüsünün ana hatlarını çiziyor ve bu yeni konsensüs mekanizmasını; İş Kanıtı (PoW), Kanıt Kanıtı (PoS) ve İş Kanıtı (PoL) birleştirmektedir. PoW ve PoS kombinasyonu kullanan ana zincir ise eğer bir WTC jetonunuz varsa ve sahip olduğunuz jetonları cüzdanınızda tutarsaız temettü alacağınız anlamına gelir.
Ağ, üst zincirdeki düğümler, alt zincirler ve çapraz alt zincirler arasındaki veri alışverişi için PoL’yi kullanmaktadır.
Waltonchain ekibi, tedarik zinciri tecrübesiyle takdire şayandır. Kurucu ortaklardan biri olan San Sanghyuk, önceden Kore Standart Ürünler Birliği Direktörü'ydü. Diğer kurucu ortak olan Xu Fangcheng ise Septwolves Group Ltd’nin Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörlüğünü yapmıştı.
Ekip, Samsung’un eski başkan yardımcısı Kim Bilim Adamı Danışmanı Kim Sukku’dan destek almaktadır.
Waltonchain; birçoğu gibi Çin eyalet hükümetleri ile ortak değildir. Ekip, bir “akıllı denizcilik” blok zinciri inkübatörü oluşturmak için Fujian hükümeti, akıllı hava temizleme ve izleme sistemleri oluşturmak için Jinhu hükümetiyle çalışmaktadır.
Waltonchain'in hızlı bir şekilde tedarik zincirinin ötesine geçmektedir.
2018 yılının Mart ayında ana bağlarını başlatan Waltonchain, Ethereum blok zincirini kapatmıştır. Ethereum blok zincirini kapatmasından bu yana yaptıkları değişiklikleri desteklemek adına birçok cüzdan çıkarmışlardır. Aynı zamanda, Waltonchain ekibi ana ağın başlangıcından bu güne kadar üç çocuk zincirinin geliştirilmesini kolaylaştırdı.
VeChain, Waltonchain’e en çok benzeyen blok zinciri projesidir ve Waltonchain’e benzer şekilde tedarik zinciri endüstrisi için blockchain tabanlı çözümler sunmaktadır. VeChain, kısa bir süre önce VeChain Thor’da tekrar markalaşmasının ardından şimdilerde işletmelerin platformlarında DApps oluşturmasına izin verdi. Walton’un alt zincirlerine benzer bir yapıda olmasıyla birlikte ikisi arasında birkaç fark bulunmaktadır.
Waltonchain, kesinlikle RFID çiplerine odaklanmıştır. Fakat, VeChain, NFC ve QR kodlarını içermektedir.
Aynı olan birçok amaçları bulunsa da ve buna hizmet etselerde alt zincirlerin mimarisi, DApp’lerin mimarisinden bir hayli farklıdır.
Bir diğer farkları ise, her iki projenin de hedeflediği farklı pazarlar olduğu görülmektedir.
WTC fiyatı, 2017 yılının Ağustos ayının sonunda ticarete başladığı tarihten beri birçok iniş çıkış yaşamıştır. Çin’den gelen hükümet müdahalesi ve düzenleme haberi ise bu durumu etkiledi.
Bir diğer yandan, yeni döviz listeleri ve ortaklık duyuruları, fiyatlara olumlu olarak yansımıştır. Madeni para Bittrex listesinde yer alırsa ya da takım daha stratejik ittifaklar duyurursa, bu eğilimin devam etmesi şaşırtıcı olayacaktır.
WTC, 2018'in Ocak ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 42.46 dolara yaklaşık olarak 0.00371 BTC seviyesine çıktı. Fakat, 2019 yılı boyunca da piyasada yaklaşık 1.20 dolar, yaklaşık olarak 0.00029 BTC seviyesinde bulunmaktadır.
2 Mart 2020 tarihini baz alarak bakılacak olursa coin market piyasasında şuan 123'üncü sırada yer alıyor.
2 Mart 2020 tarihi itibariyle de Watonchain Coin (WTC)'in birim fiyatı 2,81 TL ve 0,00005148 BTC olarak işlem görmektedir.
WTC almak için en çok kullanulan uygulama ise Binance’dir . Binance'nin, BTC ve ETH’yi WTC ile değiştirme ihtimali vardır.BTC tercih edilen yatırımcı tercihi olur.
Bitcoin ya da Ethereum’a sahip değilseniz, Amerikan Doları'yla satın alabilir ve WTC değişimi için paranızı Binance’e aktarabilirsiniz.
WTC’nizi resmi Waltonchain cüzdanlarından birinde saklamanız gerekmektedir. Cüzdanlar; Windows işletim sistemlerinde, Android ve iOS cep telefonlarında bulunmaktadır.
Waltonchain, başarılı ve deneyimli, 20’den fazla ekip üyesiyle sağlam bir projedir. Şirketin halihazırda hükümet kuruluşları ve özel sektör şirketleriyle birçok önemli ortaklığı bulunmaktadır.
Bir tedarik zinciri platformundan daha fazlası olan Waltonchain, kurumsal işletmelere kendi alt zincirlerini oluşturma ve Walton ana zincirinden yararlanma teknolojisi sağlamaktadır.
Şimdilerde rakiplerinden bazıları kadar yüksek bir değere sahip değildir. Fakat, Waltonchain, ortaklıkları ve iddialı geliştirme yol haritasıyla gelecek yıllarda kırılmaya hazır görünüyor.