WhatsApp sözleşmesinin son tarihine 1,5 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Peki bu sürenin 15 Mayıs'ta dolmasının ardından neler olacak? WhatsApp, sözleşmeyi kabul etmeyenlere karşı nasıl bir tutum sergileyecek?
WHATSAPP SÖZLEŞMESİ NEDİR?
WhatsApp sözleşmesi, teknoloji devi WhatsApp'ın ilk olarak 4 Ocak 2021 tarihinde Türkiye'deki kullanıcılarına dayattığı sözleşmedir. Bu sözleşmeyi kabul eden kullanıcıların kişisel bilgi ve verilerinin Facebook ile paylaşılacağı iddia ediliyordu. Öte yandan bu sözleşmeyi 8 Şubat'a kadar kabul etmeyen kullanıcılarının WhatsApp'tan kısıtlanacağını söylüyordu. Bu konunun açığa çıkması ile birlikte Türkiye'de teknoloji devine yönelik tepkiler çığ gibi büyümüş, WhatsApp kullanıcıları birer birer alternatif mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapmıştı. Tepkilerin daha fazla büyümesinden çekinen uygulamaysa geri adım atarak kullanıcılarının verilerini paylaşmadığını iddia etmişti. Bu şekilde sözleşmeyi 15 Mayıs'a kadar ertelemişti.
MESAJLAŞMA UYGULAMASI OLAN WHATSAPP SÖZLEŞMESİ NELERİ KAPSIYOR?
Şirketin internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, kişiler eğer WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'ni onaylarsa bu durumda uygulama rahat bir şekilde Facebook ile veri paylaşımı yapabilecek. Bu sözleşmeyi onaylanmayan kullanıcılar ise 15 Mayıs'tan sonra WhatsApp'tan kişilerine mesaj atamayacak ve kişilerinden mesaj alamayacak. Bu hesaplar 'aktif olmayan' şeklinde işaretlenecek ve eğer 120 gün içerisinde hala onay verilmemişse uygulamadan tamamen silinecek.
Gizlilik sözleşmesine onay verilmesi halinde WhatsApp, kişilere ait şu bilgileri Facebook ile paylaşılabilecek:
- Hesap Bilgileri
- Mesajlar
- Bağlantılar
- Durum Bilgisi
- İşlem ve Ödeme Verileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanım ve Kayıt Bilgileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Konum Bilgileri
- Çerezler
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
- Kullanıcı Şikayetleri
- WhatsApp'taki İşletmeler
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları
- Üçüncü Taraf Hizmetleri
- Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?
- Yan Hizmetler
- Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
- Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
- Kurumsal Etkileşimler
MESAJLAŞMAK İÇİN DE KULLANILAN WHATSAPP'IN SÖZLEŞMESİNİN KABUL EDİLMESİ NASIL ANLAŞILIR?
WhatsApp'ı rutin bir şekilde kullanırken bir anda karşınızda beliren sözleşmeye onay verip vermediğinizi hatırlamıyorsanız sözleşmeyi kabul edip etmediğiniz anlaşılmaz. Ancak, 15 Mayıs'a kadar, sözleşme bir daha karşınıza çıkmazsa, büyük ihtimalle sözleşmeyi kabul etmişsiniz demektir.
WHATSAPP SÖZLEŞMESİ UZATILDI MI?
WhatsApp, çok konuşulan sözleşmesini Türkiye'den gelen tepkiler neticesinde 15 Mayıs'a kadar uzatmıştı. Ancak bunu yeterli görmeyen WhatsApp kullanıcıları BİP, Telegram ve Signal gibi mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapmıştı. 15 Mayıs'a kadar gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıların hesapları ilk önce kısıtlanacak. Daha sonra ise uygulamadan silinecek.
WHATSAPP SÖZLEŞMESİ NASIL KABUL EDİLİR?
WhatsApp sözleşmesi için uygulama içerisinde veya şirketin resmi web sitesinde herhangi bir buton ya da sekme bulunmuyor. Bu nedenle kullanıcıların WhatsApp sözleşmesini kabul etmek için, uygulamayı kullanırken karşılarına çıkan sözleşmeyi onaylaması gerekiyor.
TARTIŞMA KONUSU OLAN WHATSAPP SÖZLEŞMESİ İPTAL Mİ OLDU?
Sözleşmenin iptali noktasında şirket kanadından henüz olumlu bir açıklama gelmedi. Bu durum, WhatsApp'ın veri paylaşımında ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde yeni bir adımın atılıp atılmayacağı ise merak konusu olmuş durumda.