Vücutta yer alan benler tehlikeli mi? Vücutta yer alan her ben kanser yapar mı? Benler konusunda dikkat edilmesi gereken konular

Vücutta yer alan her benin zararlı olup olmadığı merak edilmektedir. Kişilerin vücudunda yer alan benler kimi doğduğumuzda varken kimisi de yaş ilerledikçe ortaya çıkmaktadır. Merak edilen ben konusunu Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş açıkladı. İşte merak edilenler…

07.06.2022-13:42 - (Son Güncelleme: 07.06.2022-16:51) Vücutta yer alan benler tehlikeli mi? Vücutta yer alan her ben kanser yapar mı? Benler konusunda dikkat edilmesi gereken konular

Hemen hemen herkesin vücudunda bulunan benler doğduğumuzdan itibaren vücudumuzda yer alabilir. Doğumdan sonrada zaman zaman kişilerin vücutlarında benle oluşabilir. Bu benlere ise “geç ortaya çıkan doğumsal ben”denilmektedir. Fakat her ben doğumsal da olmayabilir. Yaş ilerledikçe vücutta çeşitli benlerde oluşur. Küçük ve doğumsal olan benler keskin sınırlı, düz yüzeyli, açık ya da koyu kahverengi olarak karşımıza çıkar. Zaman zamanda üzeri pütürlü kahverengi kabartılar olarak görülebilir. Büyük çaplı olan doğumsal benler ise kahverengi ya da siyah renkli deriden kabarık plaklar olarak görülürken üzerinde sert kıllarda yer alır. Açık-koyu kahve, siyah, gri gibi birçok ben yer alırken bu benlerin ne anlam ifade ettiğini Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş açıkladı.

Doğumdan sonra çıkan benler takip edilmeli

Doğumdan sonra oluşan benlerin takip edilmesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş , bunların takibinin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini ifade etti. Benlerin yeri, büyüklüğü, kozmetik ve psikososyal etkilerine bakılması gerekmektedir.

Vücudumuzda yer alan küçük ve yüzeyi düzgün olan benlerin düzenli aralıklarla (6 ay-1 yıl gibi) bir dermatolog tarafından kontrolü yapılabilir. Bu inceleme dermoskop adı verilen bir alet ile yapılmaktadır. Bu inceleme sayesinde benlerinizin kanser gelişimi olup olmadığı konusunda erken bir teşhis yapılabilmektedir.

Benler Tehlikeli Mi

Erken dönemde tespit edilmesi önemli

Boyutu büyük olan ve yüzeyi düzgün olmayan benlerin çabuk değişebildiği ve bu benlerin kontrolünün düzenli yapılması gerektiği söylenmektedir. Ayrıca erken dönemde vücuttan çıkarılması da alınan önlemlerden biridir. Benlerin cerrahi işlemlerle alınmasında herhangi bir tehlike bulunmamaktadır. Tam tersi kanser riskine karşı bir önlem alınmış olur.

Güneş ışığı kanser oluşunda bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle de giysilerin dışında kalan benler güneş ışığından korunmalıdır. Bunun içinde yaz kış güneş kremi kullanmak önemlidir. Bunun dışında şapka ve giysilerle güneşten korunmaya çalışılmalıdır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal