Vücut ısısına dikkat: Soğuk hava kalp krizi riskini artırıyor!

Soğuk havaların vücuda yansıttığı çeşitli sağlık sorunları mevcut. Bunlardan en tehlikelisi ise kalp krizi riski, Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aycan Fahri Erkan, uyarıyor. Soğuk hava koşullarının kalp sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ve kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

19.02.2024-12:15 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-18:13)

Kardiyoloji Uzmanı Erkan, soğuk havaların kalp sağlığına olumsuz etkisi olduğunu belirterek, korunma yollarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Soğuk havanın, kan damarlarının daralmasına neden olabildiğini söyleyen Erkan, bu durumun kan akışının azalmasına ve kan basıncının artmasına yol açabileceğini aktardı.

Soğuk havada kalp krizi riski neden artar?

Soğuk hava kalp krizi riskini arttırıyor

Vücut soğuk hava ile temasa geçtiğinde kalbin vücut ısısını korumak için daha fazla çalışması gerekebileceğini söyleyen Erkan, kalbin üzerinde ek bir yük oluşturabildiğine işaret etti. Soğuk havanın vücutta oksijen gereksinimine artışa neden olabileceğini vurgulayan Erkan, "Kalp, daha fazla oksijen sağlamak için daha hızlı çalışabilir. Özellikle kalp hastalıkları olan bireylerde bu durum kalp üzerinde ek bir yük oluşturabilir. Soğuk hava, kan pıhtılaşma eğilimini artırabilir, bu da kalp krizi veya inme riskini artırabilir’’ dedi.

Soğuk havalara karşı uzman doktordan öneriler!

Soğuk hava kalp krizi riskini arttırıyor

Kalp hastalarının soğuk havalarda daha dikkatli davranmaları gerektiğini altını çizen Prof. Dr. Aycan Fahri Erkan, hastaların korunma yollarına ilişkin şu önerilerde bulundu: "Soğuk hava koşullarında vücudu sıcak tutmak önemlidir. Katmanlı giyim kullanarak vücut sıcaklığını koruyabilirsiniz. Fiziksel aktiviteyi sınırlayın, kalp sağlığını destekleyen besinlerle beslenin. Yeterli miktarda omega-3 yağ asitleri içeren balık gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Yeterli su içmek, kan dolaşımını ve kalp sağlığını destekler. Sigara ve alkolü sınırlayın. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle kalp sağlığı riski taşıyan kişiler, düzenli sağlık kontrolünden geçmeli ve doktorlarıyla iletişimde olmalıdır. Soğuk algınlığına dikkat edin."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal