Vücut direnci için hem iftarda hem sahurda bunları tüketin

Ramazan ayında oruç tutanlar, bağışıklık sisteminin zayıflayacağı ve koronavirüse karşı savunmasız olacağı konusunda endişeli. Sağlıklı beslenme, vücut direncini artırarak hastalıklardan korunmada önemli rol oynuyor. Sahurda ve iftarda doğru besinlerin tüketilmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli.

30.04.2021-09:15 - (Son Güncelleme: 22.05.2024-16:44) Vücut direnci için hem iftarda hem sahurda bunları tüketin

Ramazan ayında oruç tutanlar, uzun sürecek açlık dönemlerinde vücut direncini artırmak için nasıl beslendiğine özen göstermeliler. Oruç tutmanın bedenimize olan faydaları kanıtlandı. Adeta bir detoks görevi gören bu oruç tutma sürecinde nasıl beslendiğimizde önemli. Ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine işaret eden uzmanlar, yüksek kalorili içecek ve yiyeceklerin yerine iftar ve sahur sofralarında bağışıklık sistemini destekleyici meyve ve sebzelere yer verilmesini tavsiye ediyor. Kuşburnu, turunçgiller, domates, biber, maydanoz, soğan, kabak, brokoli ve yeşil salataların C vitamini kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, ''Antioksidan ve C vitamini kaynağı sebze ve meyveler, vücudumuzu kalkan gibi koruyarak zinde kalmamızı da sağlayacaktır'' tavsiyesinde bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, Ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olduğunu belirten Özden Örkçü, ''Yüksek kalorili içecek ve yiyeceklerin yerine, bağışıklık sistemimizi destekleyici meyve sebzelere iftar ve sahur saatlerinde yer vermeliyiz.'' ifadelerini kullandı.

Sebze ve meyveler zinde kalmanızı sağlıyor 

Ramazan sofralarını vazgeçilmesi tatlı konusunda da uyarıda bulunan Özden Örkçü, ''Unutmayalım ki iftar saatini beklerken hayalini kurduğumuz tatlılar sadece kalori almaktan başka bir şeyi ifade etmezken, antioksidan ve C vitamini kaynağı sebze ve meyveler vücudumuzu kalkan gibi koruyarak zinde kalmamızı da sağlayacaktır.'' dedi


Toksin atımı hızlandırmak için su için 

Su tüketiminin önemine de işaret eden Özden Örkçü, ''Toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük 8 su bardağı su tüketimini ihmal etmemekle beraber taze sıkılmış bazı meyve ve sebze sularının da tüketimini arttırmak çok doğru olacaktır.'' ifadelerini kullandı.


 Hazır ürünelerden uzak durun 

Hazır çorbalar ve paketli ürünlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Örkçü, ''Özellikle içeriğini bilmediğimiz ürünler, hazır çorbalar, rafine gıdalar (sanayi tipi kek, börek, pasta, bisküvi, iyi pişmemiş ürünler üzerinde yanık ve kömür karası görünümü olan ürünlerden uzak durmak gerekir.'' dedi.


Sofranızdan eksik etmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlayan meyve ve sebzeleri şöyle sıraladı:

C vitamini: Bağışıklık siteminizi güçlü tutarak hastalanmanızı engeller. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, dutsu meyveler dediğimiz berryler, kabak, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.

Sarımsak: Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmasının yanında birçok hastalığı tedavi etmek amacıyla da kullanılmaktadır. 

Kefir: Kefir düzenli tüketildiğinde vücut direncini arttırma da çok önemlidir. 

Zencefil: Asya kökenli bir bitki olan zencefilin sağlığa yararı çok eski zamanlardan beri bilinmektedir, yüksek vitamin ve besin kaynağıdır. 

Kekik: Kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Akciğer ve bronşlar başlıca kullanım alanlarındandır.

YORUM YAZ..
Modal