Vladimir Putin'in 21 Şubat 2022'de yaptığı tarihi konuşma, içinde birçok tarihsel referansı barındırıyor. Türklerin Ruslarla 19. yüzyıldaki savaşları, Lenin'in Sovyetlerde kontrolü eline alması, 2. Dünya Savaşı, Stalin'in farklı bir Sovyetler düşü ve Bolşeviklerin hataları, Putin'in konuşmasına damga vurdu. Batı ile bir savaşa giren Putin, yaptığı konuşmada Lenin'i ve Bolşevikleri yerden yere vurdu.
Tam ismi Vladimir İlyiç Ulyanov olan Lenin, 1870 yılında Ulyanovsk'ta doğmuştur. Rusya'da serfliğin kaldırılmasından sonra özgürlüğünü kazanan Ulyanov ailesinin oğludur. Ortodoks'tur. Fakir bir ailede yaşamıştır. Devrimci harekete katılmasının sebebi ağabeyi Aleksandr'ın Rus çarı 3. Aleksandr tarafından asılmasıyla alakalıdır. Abisinin anarşist yapısı yerine kendisi komünizmi benimsemiştir. Kazan Üniversitesi'nden öğrenci hareketleri yüzünden atıldı. Daha sonra St. Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu ve 1891 yılında mezun olarak avukatlık yapmak için lisans aldı.
1903 yılında yazdığı Ne Yapmalı? kitabı, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nde bölünmelere yol açtı. Rusya devrim öncesi en önemli kitaplardan biri olan Ne Yapmalı ile birlikte Menşeviklere karşı Bolşeviklere önderlik etti.
Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ndeki diğer önderler, parlamenter yoldan verilecek mücadeleyi savunurken Lenin bunu yanlış görüyordu. Seçim hakkı herkese açılmadığı için tüm açılacak meclisin elitlerin isteği doğrultusunda ilerleyeceğini düşündü. Böylece Çar'ın gücü artacak ve işçiler yine sömürülecekti. Parlamenter görüşü destekleyenler Menşevik, devrimci mücadeleyi savunanlar ise Bolşevik olarak adlandırıldı.
1905 Devrimi ya da 1905 Moskova Ayaklanması başarısız oldu. Sebebi partinin halka önderlik edememesi oldu.
1906 yılında partinin başkanlığına seçildi ve güvenlik nedeniyle bir yıl sonra Finlandiya'ya geçti. Avrupa'daki faaliyetlerine 1915 yılına kadar devam etti.
Ailesinin etnik yapısı oldukça çeşitlidir. Rus, Oyrat, Tatar, Yahudi, Alman ve İsveç atalara sahiptir.
Şubat 1917'de Petersburg'da devrimci hareketlenme başladı. Ağır çalışma koşulları ve 1. Dünya Savaşı'ndaki yoksulluk sebebiyle halk ayaklandı. Savaştan yorgun düşen askerler de isyana yardım etti. Çar 2. Nikolay tahttan feragat etti. Kardeşi tahta geçmekten korktuğu için Romanov hanedanı devrildi. Birinci Dünya Savaşı'nda İsviçre'da takılı kalan Lenin, Nİsan 1917'de Peterburg'a ulaştı. Yaptığı konuşmada burjuvanın yıkılıp yerine işçinin başa geçmesi gerektiğini söyledi.
7 Kasım 1917 yılında Bolşevikler geçici hükümeti devirmek için harekete geçti. Kızıl muhafızlar mevkileri ele geçirdi. 8 Kasım'da Kışlık Saray ele geçirildi ve hükümet düşürüldü. Lenin başa geçti ve büyük mülk sahipliğini yasakladı ve topraklar halka dağıtıldı.
1921'de Bolşevikler Beyaz Terör'ü yenmeyi başararak iç savaşı sona erdirdiler. Belarus, Ukrayna, Orta Asya ve Kafkasya'daki cumhuriyetlerde de Bolşevikler yeni rejimi yıkmaya çalışan muhalifleri bertaraf etmeyi başardılar. 30 Aralık 1922'de Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Belarus, Ukrayna, Orta Asya ve Kafkas cumhuriyetlerinin birleşmesiyle Sovyetler Birliği kuruldu. Putin'in Lenin'e saldırdığı nokta da burasıdır.
Lenin 21 Ocak 1924 günü akşam 18:50'de 53 yaşında öldü. Uzun süre inmeler yaşayan Lenin, dördüncü inme sonrası hayatını kaybetti. Bazı tarihçiler ölüm sebebinin suikast neticesi boynunda kalan kurşunun neden olduğu felç olduğunu söyler.
Çoğunluk anlamına gelen bolşevik, 1903 yılında düzenlenen RusyaSosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yerni krulmakta olan partinin görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmada Lenin yanlısı grubun adlandırılmasıdır. Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılır. 1912 yılında ayrı parti kruldu. 1952'ye kadar Bolşevik Partisi olarak kalan partinin ismi daha sonra Sovyetler Birliği Komunist Partisi olarak değiştirilir.