Viyana'da Mikrotonal Gitar Dinletisi

Viyana'da düzenlenen mikrotonal gitar konserine yoğun ilgi. Gitarist Alper Yakın, eserleriyle büyüledi.

19.10.2024-01:30 - (Son Güncelleme: 19.10.2024-01:30) Viyana'da Mikrotonal Gitar Dinletisi

Endülüs'ten Anadolu'ya Mikrotonal Gitar Dinletisi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE), gitarist Alper Yakın, ayarlanabilir mikrotonal gitarı ile muhteşem bir konser gerçekleştirdi. Konserde, klasik Türk ve Batı müziği, tasavvuf müziği ve Flamenko gibi türlerden eserler dinleyicilere sunuldu.

Sanatseverlerin Yoğun İlgi Gösterdiği Konser

Viyana YEE'nin konser salonunda düzenlenen "Endülüs'ten Anadolu'ya Mikrotonal Gitar Dinletisi"ne sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Konser öncesi konuşma yapan Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz, davetlilere gitarist Yakın'ın Türk müziği ezgilerini ayarlanabilir mikrotonal gitar ile nasıl icra edeceğini ve Akdeniz coğrafyasındaki müzik etkileşimlerini dinleme fırsatı sunacağını belirtti.

Repertuvarın Zenginliği

Yorulmaz, gitarist Alper Yakın'ın titizlikle hazırladığı repertuvarın geniş bir yelpazeye sahip olduğunu ifade etti. Klasik Türk Müziği'nden Klasik Batı Müziği eserlerine, Türk Tasavvuf Müziği'nden Flamenko müziğine kadar birçok eserin yer aldığını belirtti. Ayrıca, Yakın’ın daha önce uluslararası mikrotonal gitar yarışmalarında ödülleri olan eserlerinin de dinleyicilerle buluşacağını kaydetti.

Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar

Yorulmaz, ayarlanabilir mikrotonal gitarın, Prof. Dr. Tolgahan Coğulu tarafından 2008 yılında geliştirildiğini ve 2014 yılında ABD’nin Margareth Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması'nda dünya birinciliği ödülünü kazandığını belirtti. Bunun, gitar dünyası için devrim niteliğinde bir buluş olduğuna vurgu yaptı.

Alper Yakın'ın Müzik Eğitimi

Yorulmaz, Alper Yakın’ın müzikal geçmişini de paylaştı. Gitarist, Türkiye, İspanya ve İtalya'da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) yüksek lisans yaptı. Ayrıca, 2013 yılında Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde (MDW) elektro-akustik kompozisyon eğitimi almak üzere Avusturya'ya geldi ve burada gitar eğitmenliği yapmaya devam etti.

Eserler ve İcra

Konserde, Alper Yakın; "Aşık Veysel'in Kara Toprak", "Tamburi Mustafa Çavuş’un Küçüksu'da Gördüm Seni" gibi eserlerinin yanı sıra Fransız besteci Eric Satie'nin "Gnossienne" ve tasavvuf musikisinden "Sultaniyegah Sirto" gibi eserleri başarıyla icra etti.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) gitarist Alper Yakın, ayarlanabilir...

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) gitarist Alper Yakın, ayarlanabilir mikrotonal gitarla klasik Türk ve Batı müziği, tasavvuf ve Flamenko türlerinden eserlerin yer aldığı konser verdi. Viyana YEE'nin konser salonunda düzenlenen "Endülüs'ten Anadolu'ya Mikrotonal Gitar Dinletisi"ne sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal