Yapılan fetihlerin ve çıkartmaların merkezden uzaklaşması durumunda istihkam kuvvetlerinin ve desteğin daha sıkı biri biçimde verilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde fethin başarılı olması mümkün kılınır. Her iki kuşatmanın da başarısız olması hem eforun boşa sarf edilmesine hem de Osmanlının prestiji üzerinde olumsuz bir intibanın oluşmasına neden olmuştur.
İkinci Viyana Kuşatmasının Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?
Osmanlı neden viyana kuşatmalarından başarısızlıkla dönmüştür konu başlığı ile alakalı olarak dikkate alınması gereken hususlar;
Bu durumun bir de prestij ile alakası olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Özellikle bu derece sıkıntılı olan dönemlerde Viyana gibi büyük bir sembol merkezin kuşatılıp alınamaması karşı tarafın prestijini artırırken Osmanlının güçlü algısı üzerinde çok büyük bir yıkıma sebebiyet vermiştir.
Kara Mustafa Paşanın Strateji Hatası
Osmanlı neden Viyana Kuşatmaları'ndan başarısızlıkla dönmüştür sorusunun bir diğer boyutu da kişisel hatalar ile yakından ilişkilidir. Osmanlının her zaman yaptığı gibi güçlü bir taarruz ile adım atılmamış ve yavaş yavaş yapılan saldırılar ile şehrin kendi isteği ile teslim olması istenmiştir. Fakat bunun başarılı olmadığı görülmüştür. Kuvvetin bu şekilde uzun bir sürece yayılarak boşa harcanması kuşatmanın başarılı olma potansiyelini de harcayan unsurlar arasındadır. Yapılan bu hatanın paşanın kellesini aldığı ve aynı zamanda başına da bir ibret taşının dikilmesi ile sonuçlandığını da bilmelisiniz. Atılan bu tür adımların komutanların muharebe sırasında kendini güvende hissetmediği ve inisiyatif uygulamaya yanaşmadığını da gösteren hususlardandır.
Maddi Boyutun Durumu Sıkıntı Yaratıyor!
Kuşatmaların sadece bir askeri başarısızlık olarak kalmadığı görülmektedir. Hali hazırda kısıtlı olan kaynakların bu şekilde sonuçsuz kalan kuşatmalar ile boşa harcanması hem halk nezdinde hem de devlet adamlarının düşüncesinde bazı sorunları doğurmaktadır. Bu alanda iç karışıklıkların artmasının en temel sebebi girişilen askeri adımların başarısız olması ve daha sonrasında ekonominin sallantıya girmesidir.