Vitamin Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?

Prof. Dr. Vefik Arıca, vitamin kullanımı için çocuğun önce doktor muayenesinden geçmesini, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra eksikliği bulunan vitaminin tespit edilmesinin ardından takviye alınmasını önerdi.

03.01.2018-10:28 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-11:50)

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, vitamin kullanımı için çocuğun önce doktor muayenesinden geçmesini, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra eksikliği bulunan vitaminin tespit edilmesinin ardından takviye alınmasını önerdi.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, aynı zamanda Argivit Uzman Kurulu'nda yer alan Prof. Dr. Arıca, yaptığı açıklamada, vitamin ve mineral desteğinin bazen çocukluktan itibaren gerekebildiğini dile getirerek mevsim geçişlerinde vitamin ihtiyaçlarının önemli olduğunu söyledi.

Vitaminlerin takviye şeklinde alınabildiği gibi bazı bitki ve meyvelerden de sağlanabildiklerinin altını çizen uzman isim özellikle A, B12,C, D vitaminleri ile demir, çinko ve diğer eser elementlerin bulunduğu vitaminlerin önemini vurguladı.

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KULAK ENFEKSİYONUNA YOL AÇIYOR

A vitamininin kulak enfeksiyonlarına karşı oldukça önemli olduğunu söyleyen Arıca, bu enfeksiyon tedavi edilse de A vitamini eksik olduğunda tedavinin yetersiz kalabildiğini söyleyerek çocuklarda A vitamini eksikliğinde kulak enfeksiyonlarına sıkça rastlanabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Arıca, B12 vitamininin çocukluk çağında beyin gücünü artırmak açısından önemi olduğunu vurgulayarak B12 eksikliğinde çocuklarda öğrenme ve konsantrasyon güçlüğü yaşandığını belirterek C vitamininin mevsim geçişlerinde ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bağışıklık sistemi için önemli olduğunu söyledi.

D vitaminine de değinen Arıca, 2 yaşa kadar ve 2 yaşından sonra da belirli oran ve ünitelerde doktor tavsiyesiyle D vitamini alınması gerektiğini dile getirdi.

ARJİNİN EKSİKLİĞİ KISA BOYA NEDEN OLUYOR!

Amino asit olan arjininin mühim olduğunu aktaran uzman Türkiye'de, her 10 çocuktan 1'inde boy kısalığı bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Bu 10 çocuğun 3'te 1'inde de ciddi derecede boy kısalığı var. Türkiye'de 18 yaş altı 20 milyon çocuk ve gencimiz var. Ortalama 2 milyon çocuk boy kısalığıyla uğraşıyor. Bunların yaklaşık yüzde 10'u büyüme hormonu eksikliği olduğu için tedavi edebiliyoruz ama 10 kişiden 9'unun nedeni belli değil. Bunların büyük çoğunluğunda da arjinin eksikliği, hatta yokluğu var. Çünkü vücut üretemiyor. Arjinin takviyesi büyüme çağındaki çocuklarda çok önemli."

OTİZM ÖNLENEBİLİR!

Fosfatidilserinin de beyin hücreleri için önemli olduğunu söyleyerek otizmli, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda bu vitamin eksikliğinin tespit edildiğini sözlerine ekledi. Arıca, doktor kontrolünde verilen fosfatidilserin takviyesi ile öğrenme güçlüğü ve otizm sıklığında azalma beklendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Vefik Arıca, pandemi döneminde doktor kontrolü dışında ve eczacıya danışılmadan alınan, merdiven altı, etkinliği kanıtlanmamış vitaminlerin bazı sorunlara yol açtığını söyledi.

FAZLA ALINAN C VİTAMİNİ KANSERE YOL AÇIYOR!

Yağda eriyen A, D, E ve K vitamininin fazla alınması halinde ciddi problemler yaşanabileceğine vurgu yapan Arıca, "A vitamini fazla alındığında görmeyle ilgili sıkıntılar oluşabiliyor. D vitamini fazla alındığında kalsiyum fazlalığı, böbrekte taş ve baş ağrısı yapabiliyor. C vitaminini günlük almamız gereken dozdan yüksek aldığımızda, ilerleyen dönemlerde kanser vakalarında artış olduğunu bilimsel olarak biliyoruz. K vitamini fazla alındığında yağda birikiyor ve pıhtılaşma sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle, vitaminleri hekime ve eczacıya danışmadan, ezbere almamalıyız'' diyerek uyarılarda bulundu.

Uyarılarına devam eden uzman isim bilinçsiz vitamin tüketiminin çocukları etkilediğini söyleyerek şöyle dedi: ''Aileler, hiç kimseye sormadan, ezbere bir şekilde vitamin alabiliyor. Bizim için önemli olan, çocuk önce hekim muayenesinden geçecek, gerekli tetkikler yapılacak. Hangi vitamin eksikliği varsa onun takviyesinin yapılması gerekiyor. Aileye de bundan sonra görev düşüyor. Düzenli kullanımını ve belirli saat aralığında alımını sağlaması, belli noktalarda çocuğa müdahale etmesi, daha sonra tekrar hekim kontrolünde bunu kesmesi gerekiyor."

BİLİNÇSİZ VİTAMİN KULLANIMI ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR

Bilinçsiz vitamin kullanımının çocuk sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Arıca, "Bilinçsiz kullanımda, etkinliği kanıtlanmamış bir vitamin şurubu, özellikle multivitamin kullanımı varsa vücudumuzda eksik olan vitamini tamamlamamış, boşuna ilaç kullanmış oluruz. Bu boşuna kullanım birtakım sıkıntılar çıkarabilir. Çocuğun beyin gelişiminde sıkıntı varsa onlar gelişmeyecek. Demir eksikliği varsa, demiri kullanamıyorsak, ilerleyen dönemlerde öğrenme güçlükleri, otizm, IQ'da gerilikler oluşabilir" diyerek önemli noktaların altını çizdi.

VİTAMİN TAKVİYESİNDE UZMAN ÖNERİSİ GEREKİYOR

Vitaminlerde sahte ve gerçek ürünün nasıl ayırt edilebileceğini anlatan Arıca şöyle dedi: "Uygunsuz sitelerde uygunsuz vitaminler, herhangi bir yayını olmayan, etkinliği kanıtlanmamış merdiven altı ürünler satılabiliyor. Dikkat etmemiz gerekenler; hekim veya eczacının önermesi gerekiyor. Belli kurumsal internet siteleri dışındaki yerlerden vitamin ve minerali almamak gerekiyor. Soğuk zincire dikkat etmemiz gerekiyor. Vitaminlerin hangi şartlarda, nasıl saklandığına ve son kullanma tarihine de bakarak uygun vitamine hekim ve eczacı eşliğinde karar vermek zorundayız."

İLK 2 YAŞ İÇİN D VİTAMİNİ ZORUNLU

Prof. Dr. Vefik Arıca, özellikle bazı vitaminlerin bazı zamanlarda kullanılmasının önemini şöyle diler getirdi: "İlk 2 yaşta bebeklerde D vitamini kullanması zorunludur. Demir eksikliği açısından 4 ay ile 1 yaş aralığında demir preparatı kullanılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta, boy uzamasını da istiyorsak, uyumadan 2 saat önce arjinin içeren preparatlar kullanıldığında gece büyüme hormonu salgılatımını artıracağı için boy uzatılması açısından olmazsa olmazımız arjinin. Bununla ilgili çok ciddi yayınlar var. Hatta Türkiye'de yayınlanmış bir makalede gece 250 miligram ile 500 miligram günlük doz arjinin içeren preparat kullandığında 6 ay içinde 3 ile 5 santim artış olduğu tespit edildi. Bu Türkiye çalışması olduğu için genetik açıdan da önem arz ediyor. Özellikle büyüme ve gelişme çağında bazı vitamin ve mineral destekleri hekim ve eczacıya danışılarak kullanılabilir."

SEBZE VE MEYVELERDEN ALINAN VİTAMİN YETERLİ Mİ?

Vitamin kullanımı ile ilgili tereddüt yaşayanlara seslenen Arıca "Her şeyi sebzelerden, meyvelerden, yemeklerden karşılayalım, ne gerek var vitamine? Diye düşünenler olabilir. Evet, haklı olabilirler. Bazı vitaminler, bazı bitkilerde, sebzelerde, meyvelerde fazla olabilir ama o sebzeleri, meyveleri hangi oranda, ne kadar dozda, gece mi gündüz mü kullanacağımızla ilgili ciddi veriler yok. Sebze ve meyvemizi düzenli alalım ama dışarıdan almamız gereken vitamin varsa ve hekim buna karar veriyorsa çok tereddüt yaşamayalım. Hekim kontrolünde, uygun dozda, uygun zaman aralığında vitamin ve mineral desteği kullanabiliriz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal