Viking dizisi gerçek mi? Vikings Kattegat nerede?

İzleyen herkesin gönüllerini fetheden ve İskandinav kültürünün günümüzde tekrar canlanmasını sağlayan Vikings dizisiyle gerçekte yaşamış olan Viking toplumunun arasında nasıl benzerlikler var merak ediliyor. Bu merak ise Viking dizisi gerçek mi? sorusunun sorulmasına da neden oluyor. Özellikle dizinin çekildiği Kattegat'ın nereye bağlı olduğu da araştırılan diğer konular arasında yer alıyor.

31.05.2022-00:01 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-00:01) Viking dizisi gerçek mi? Vikings Kattegat nerede?

8. yüzyıl ile 11. yüzyıl arasında yaşanmış olan Viking devrini günümüze bizlere yeniden yaşatan Vikingler dizisi popülaritesi giderek arttıkça İskandinav mitolojisiyle birlikte Vikinglerin diziye ta olarak yansıtılıp yansıtılmadığına dair soru işaretlerinin de sayıları artmaya başladı.

Michale Hirst'in hem yazarı hem de yapımcısı olduğu Vikings dizisi ilk olarak 2013 yılında History Channel kanalında yayın hayatına başlamıştı. Daha sonra 2020 yılı içiğnde 6. sezonu ile final yaparak sona eren dizi Netflix ve Amazon platformları üzerinden de izlendi. Yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren kendisine geniş bir hayran kitlesi kazanan Vikings dizisi, gerçekte var olan bir toplum olan İskandinav mitolojisine de ilgiliyi epey arttırdı.

Viking dizisi gerçek mi

Viking dizisi gerçek mi?

Vikings dizisinin yayınlanmasının hemen ardından çok sayıda izleyici tarihi gerçeklerle ne kadar örtüşse de dizinin gerçek olup olmadığını sorguluyorlar. Bunun bir belgesel olmadığı yönünde yapılan açıklamalarda dizinin sadece kurmaca bir yapım olduğu fakat kurmaca olmasının bazı gerçekleri hasıraltı etmediği belirtiliyor.

Vikings Kattegat Nerede?

Dizinin müdavim izleyicileri, dizinin sahnelerinde çok sık gördüğü Kattegat'ın da nerede ve nasıl bir yer olduğunu oldukça fazla merak ediyor. Kattegat'ın Norveç'te köy olduğu söylentilerin karşılığı olarak Kattegat'ın aslında bir Norveç'te köy olmadığı güney İskandinavya bölgesinde dar bir koy ismi olduğu söyleniyor.

Viking dizisi gerçek mi

Danimarka'da bulunan Jutland yarımadasının batı bölgesi, güney bölgedeki boğaz adaları ve doğuda İsveç arasında yer alan Kattegat koyu aslında Baltık Denizi'nden gelen suları Kuzey Denizi'ne bağlayan Skagerrak'a kadar götürür. Dizide yer alan pekçok sahne genel olarak İrlanda'nın Dublin şehri yakınlarındaki bölgede çekilirken bölgedeki birçok nehir ve gölün de Vikings dizisinin bazı sahnelerine ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Dizideki Kattegat sahneleri ise Lough Tay Gölü'nde gerçekleştiriliyor.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal