Çin'de başlayarak dünyanın bir çok noktasına etkili olan Covid-19 nedeniyle bir çok kurum çalışmalarını evden gerçekleştirmeye başladı. Ülkemiz Haziran ayının başlangıcıyla beraber alınması gereken tedbirleride belirleyerek normalleşme süreci içerisine girmiş olsa da uzaktan çalışma ve görüşmeler bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Bir Türk Ar-Ge şirketi, işlerini evlerinden yürütmeye çalışanlar, eğitimlerini ve sınavlarını yine evlerinden video konferans ve uzaktan eğitim sistemleri üzerinden gerçekleştirenler için kişisel verileri koruma kanunu kapsamında bireylerden izin alarak konferans uygulamaları üzerinden kaydedilen görüntüleri analiz ederek kişinin verimliliğini yapay zeka ile ölçebilen bir sistem geliştirdi.
Geliştirilen yazılım sayesinde Zoom, Webex ve Google Meet video konferans uygulamalarının kaydettikleri görüntüler üzerinden analiz yaparak kişisel raporlar da oluşturabiliyor. Ayrıca internet üzerinden gerçekleştirilen sınavlar için kullanılabilecek olan yazılım sınava katılan kişinin kimliğini doğrulayıp kopya çekilip çekilmediğine dair de bilgi verebiliyor.
Video Toplantılar Verimli mi?
Şirketin CEO'su Eray Hangül, toplantılar özelinde video konferans sırasında alınan 1 dakikalık videoları analitik sunucularında işleyerek bir seri oluşturduklarını ve bu sayede hangi çalışanın, videonun hangi zaman aralığında duygu değişimleri yaşadığını belirleyebildiklerini söyledi.
Yazılım sayesinde kişilerin sinirlilik, mutluluk, kızgınlık, üzgünlük ve korku gibi duygularını algılayıp raporlanabildiğini açıklayan Hangül,"Dijitalleşme artık hayatımızın bir parçası ve bu değişen toplumsal süreçleri 1 Haziran’da ofislerimize döndükten sonra da işimize en iyi şekilde entegre etmek çok önemli. Ayvos olarak yazılımlarımızla dijital ortama geçiş yapmak isteyen şirketlere yardımcı olarak ofis ortamlarında aldıklarından daha fazla verimlilik sunmayı hedefliyoruz. Şirketlere yazılımımız aracılığıyla sunduğumuz raporlar ile iş süreçlerinin planlanmasından yeni stratejilerin belirlenebilmesine kadar birçok olanak sunuyoruz” dedi.
Sınav ve Eğitimler de Yazılım Üzerinden Yapay Zeka ile Kontrol Edilebilecek
Çalışma dışında eğitim hayatının da covid-19 nedeniyle evlerde uzaktan eğitim sistemleri üzerinden gerçekleştirildiğine vurgu yapan Hangül,"Sadece çalışma değil eğitim sistemlerimiz de değişime uğruyor. Covid-19 nedeniyle artık eğitimler internetten veriliyor ya da sınavlar internet üzerinden yapılıyor. Burada yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek adına yazılımlarımızla eğitim ya da sınav süresince kameralar üzerinden düzenli kontrolleri yaparak bu süreçlerin de en güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda bilgisayar kameraları üzerinden elde edilen görüntülerden; sınava giren kişinin doğru kişi olup olmadığını ya da kişinin göz bakış açısı ve duygu durumundan sınava odaklanıp odaklanamadığını ölçebiliyoruz ve eğer kişi sınav süresince bilgisayar başından kalkarsa uyarı oluşturabiliyoruz." dedi.
Video konferansların ve eğitim sistemi üzerinden görüntülerin kaydedilmesi hakkında neler düşündüğünüzü yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz!