Vergilemede güvenlik daha güçlü sağlanacak: Yeni dönemde ana hedef kayıt dışılıkla mücadele

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle birlikte vergilerde güvenlik ve kayıt dışılıkla mücadele daha da güçlenecek.

28.07.2024-13:21 - (Son Güncelleme: 28.07.2024-13:21) Vergilemede güvenlik daha güçlü sağlanacak: Yeni dönemde ana hedef kayıt dışılıkla mücadele

Vergide yeni dönem başladı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni kanun teklifi, vergi ve sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler getiriyor. Kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebebiyet verenlere uygulanacak ceza yüzde 50 artırılacak. Vergi Usul Kanunu'na bağlı usulsüzlük cezaları artırılacak ve tekrarında daha yüksek cezalar uygulanacak. Başkalarına ait banka hesapları, ödeme kaydedici cihazlar ve POS cihazlarının kullanımı cezai yaptırıma tabi olacak. 

Vergilemede yeni dönem

AA’da yer alan habere göre; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) personeline, normal mesai saati dışında çalıştıkları her saat için fazla mesai ücreti ödenecek. Ticari olmayan deniz taşıma araçlarına verilen hizmetlere KDV istisnası uygulanmayacak ve mevcut istisna kısmi istisnaya dönüştürülecek.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan vergi istisnası kaldırılacak, sadece bu bölgelerde imal edilen ürünlerin yurt dışına satışından elde edilen kazançlar vergi istisnası kapsamında olacak. En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira olarak belirlenecek.

Vergilemede güvenlik daha güçlü sağlanacak: Yeni dönemde ana hedef kayıt dışılıkla mücadele

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlenirken, 1999 öncesinde sigortalı olanların aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi indirimi kaldırılacak. Taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların elde ettikleri kazançların yüzde 50'sinin kar payı olarak dağıtılması gerekecek.

Yap-İşlet-Devlet modeli yapılardan alınan vergi artırıldı

Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinden elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla 70 milyar lira, çok uluslu şirketlere yönelik küresel asgari kurumlar vergisi ile 40 milyar lira gelir elde edilmesi öngörülüyor. 

Vatandaşlardan yurt dışına çıkış başına alınacak harç 500 liraya yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu düzenlemelerin, vergi güvenliğini artırmayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi ve sosyal güvenlik sistemini güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal