Özel okulların yıllık eğitim ücretlerinin yanı sıra öğrencilerin ulaşımı, beslenmesi ve kırtasiye masrafları da her geçen yıl artıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi uzmanların yaptığı tahminler, velileri endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıl 6 ila 10 bin TL arasında olan ders kitapları için bu yıl 35-40 bin TL arasında bir fiyat isteneceği öngörülüyor.
ATV Haber’e konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, özel okulların yemek, servis ve etüt gibi ek ücretlerle velilere fahiş artışlar dayattığını belirtti. Ağaoğlu, "Tüketici fiyat endeksiyle üretici fiyat endeksi ortalamasının 5 puan üzerinde belirlenen bir artış yapılabilir. Ancak bununla yetinmeyen birçok özel okul, ne yazık ki yüksek bedellerle, fahiş artışlarla velilere dayatıyorlar." dedi.
Ağaoğlu, ilköğretim sisteminde bedava olmasına rağmen özel okulların kendi bastırdıkları özel kitapları öğrenci velilerine satmaya zorladığını ifade etti. Bu durum, velilerin bütçelerini zorlayan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.
Yüzde 300-400 oranında zamlanacak ders kitapları karşısında çözüm arayan veliler, devlet okullarında da benzer sorunların yaşandığını belirtiyor. Ağaoğlu, "Özel eğitim kurumları ilköğretim sisteminde bedava olmasına rağmen adeta baskıyla tüm öğrenci velilerine kendi bastırdıkları özel kitapları satıyorlar." diye ekledi.
Ağaoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onaylı kitaplarını kullanmak isteyen velilerin nasıl bir yol izleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu durumdan muzdarip olan velilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na, ilçe veya il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayetlerini iletebileceklerini belirtti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na da başvurabileceklerini söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi artan maliyetler, velilerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Okul kitaplarına yapılan yüksek zamlar, öğrencilerin eğitim masraflarını katlıyor ve çözüm arayışlarını artırıyor.