Velilerin Korkulu Rüyası Başladı! Okul Kitaplarına Görülmemiş Zam!

Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin velileri, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde büyük bir mali yükle karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl 6 ila 10 bin TL arasında değişen ders kitaplarının fiyatlarının bu yıl beş katına çıkması bekleniyor. Veliler, şimdiden 40 bin TL'lik kırtasiye faturası hazırlığında olan özel okulların maliyetlerini karşılayabilmek için kara kara düşünüyor.

17.07.2024-17:07 - (Son Güncelleme: 17.07.2024-17:07) Velilerin Korkulu Rüyası Başladı! Okul Kitaplarına Görülmemiş Zam!

Özel okulların yıllık eğitim ücretlerinin yanı sıra öğrencilerin ulaşımı, beslenmesi ve kırtasiye masrafları da her geçen yıl artıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi uzmanların yaptığı tahminler, velileri endişelendiriyor. Geçtiğimiz yıl 6 ila 10 bin TL arasında olan ders kitapları için bu yıl 35-40 bin TL arasında bir fiyat isteneceği öngörülüyor.

Fahiş Artışlarla Velilere Dayatma

ATV Haber’e konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, özel okulların yemek, servis ve etüt gibi ek ücretlerle velilere fahiş artışlar dayattığını belirtti. Ağaoğlu, "Tüketici fiyat endeksiyle üretici fiyat endeksi ortalamasının 5 puan üzerinde belirlenen bir artış yapılabilir. Ancak bununla yetinmeyen birçok özel okul, ne yazık ki yüksek bedellerle, fahiş artışlarla velilere dayatıyorlar." dedi.

Bedava Olmasına Rağmen Özel Kitap Satışı

Ağaoğlu, ilköğretim sisteminde bedava olmasına rağmen özel okulların kendi bastırdıkları özel kitapları öğrenci velilerine satmaya zorladığını ifade etti. Bu durum, velilerin bütçelerini zorlayan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

Veliler Çözüm Arıyor

Yüzde 300-400 oranında zamlanacak ders kitapları karşısında çözüm arayan veliler, devlet okullarında da benzer sorunların yaşandığını belirtiyor. Ağaoğlu, "Özel eğitim kurumları ilköğretim sisteminde bedava olmasına rağmen adeta baskıyla tüm öğrenci velilerine kendi bastırdıkları özel kitapları satıyorlar." diye ekledi.

Veliler MEB'e Başvurabilir

Ağaoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onaylı kitaplarını kullanmak isteyen velilerin nasıl bir yol izleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu durumdan muzdarip olan velilerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na, ilçe veya il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayetlerini iletebileceklerini belirtti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na da başvurabileceklerini söyledi.

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi artan maliyetler, velilerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Okul kitaplarına yapılan yüksek zamlar, öğrencilerin eğitim masraflarını katlıyor ve çözüm arayışlarını artırıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal