Her geçen gün tercih edilme sayısı artan veganlık, sadece bir beslenme türü değil aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Oluşumunda hayvansal içerik bulunduran ve hayvanlar üzerinde deney yapan markalar ile ürünleri günlük yaşantıdan dışlar. Veganlık çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile fark yaratır, hayatın birçok noktasına tesiri olan pek çok değişikliği de beraberinde getirir.
İlk başlarda bütün detayları ile inceleyen bir beslenme tarzı gibi dursa da, çıkış yolunu düşünüp mantığını kavradıktan sonra vegan ürünlerin seçimi, hazırlanması ve tüketiminin aslında oldukça rahat olduğu keşfediliyor. Veganlık hakkında bilgi almak isteyenler, özellikle bu beslenme biçiminin zayıflamaya yardımcı olup olamayacağı, vegan olarak spor yapılıp yapılamayacağı, vegan beslenmenin ne olduğu, bu beslenme türü içerisinde neler yenilip yenilemeyeceği merak konusu.
VEGAN BESLENME NEDİR?
Süt, yumurta bal gibi hayvansal gıdaların hiçbirinin tüketilmediği vegan beslenmede, tavuk, balık sığır gibi hayvanların etlerini yenmiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ, gibi yine hayvansal ürün olmasından kaynaklı bu ürünler de kullanılmıyor.
Av hayvanı, deniz canlısı, bal ve propolis gibi hayvansal yiyecekler de beslenme grubu içine alınmıyor. Genellikle etik ve ahlak değerler kaynaklı, hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı duruş nedeniyle tercih edilen beslenme türünün farklı türleri kullanılıyor.
VEGAN BESLENME TARZI NEDİR?
Vegan beslenme türünün içinde, özellikle tahıllar, tohumlar, yağlar önemli bir yer kaplar. Hayvansal ürünlerin tüketilmemesinden kaynaklı protein alımında bitkisel kaynaklar tercih ediliyor. B12, D vitamini, EPA, DHA, demir, iyot, kalsiyum, çinko gibi vitamin ve minareller gıda takviyeleri ile yerini tutuyor.
Omega yönünden zengin tohumlar, beslenme içinde önemli bir yer tutar. Dengeli beslenmeye önem verildiği, kan sayımlarının yapıldığı, vegan ürünler düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketimi olduğunda bu beslenme türünün sağlık için herhangi bir olumsuz tesirinden söz edilmiyor.
VEGAN BESİNLER NELERDİR?
Bu beslenme türünü kullananlar, yemek öğünlerinde sebze yemeklerine bol bol yer verir. Protein yönünden oldukça zengin olan baglagiller öğünlerde yine sıklıkla yer bulur. Bunların dışında tofu gibi soya fasulyelerinden elde edilen birçok gıda, menülerde kendine yer bulabilir.
Veganlar için kendilerini besleyici yiyecekler arasında keten tohumu, çiya tohumu, tofu, soya granülü, soya filizi, mercimek, nohut, kuru fasulye, pirinç, kepekli un, mısır unu, sebzeler ile birlikte meyveler yer bulmakta. Badem sütü gibi yemişlerden elde edilen süt benzeri sıvılar, yemeklerde süt yerine kullanılırken, kıvam artırma maksatlı çiya tohumu, tercih ediliyor. Besleyici içeriği nedeniyle spirulina, chlorella, nutrional yeast gibi destekler tüketiliyor.
VEGAN BESLENME ZAYIFLATIR MI?
Vegan beslenme şekli kaynaklı diğer insanlardan daha zayıf olduğu fark ediliyor. Daha düşük vücut kitle indeksi değerlerine, veganlarda daha sık görülmekte ancak kilo vermek için vegan beslenme pek tercih edilmemektedir. Vegan beslenme, ürün içeriklerine dikkat etme, daha çok evde yemek hazırlama, süreçleri gerektirdiğinden kilo vermeyi destekleyici bir rolde olmasını zorlayabiliyor.
Veganların beslenmesinde, sağlıklı yaşama daha çok dikkat ettiği ise bir gerçek. Pek çok vegan, spora da hayatında yer açması ile daha fit bir görünüme sahip oluyor. Lif tüketimi, daha düşük kalori alımı, bu beslenme türünü kullananların zayıflamasına yardımcı oluyor.