Vefatının 8. Yılında Abdurrahim Karakoç

Temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, ayrılık, özlem, tabiat ve gurbet konulu şiirler yazan Türk edebiyatının usta ismi Abdurrahim Karakoç aramızdan ayrılalı 8 yıl oldu.

05.06.2020-16:30 - (Son Güncelleme: 05.06.2020-16:27) Vefatının 8. Yılında Abdurrahim Karakoç

"Beden ölür, çürür, cana bakın siz.

Kim kiminle yürür, ona bakın siz.

Bırakın dönsün dönme dolaplar.

Haktan hakikatten yana bakın siz."

Dizelerinin sahibi şair ve yazar Abdurrahim Karakoç’un vefatının üzerinden 8 yıl geçti.

Hak Yol İslam Yazacağız", "Gel Gayrı", "Hasan'a Mektuplar", kazandırdığı "Mihriban", "İsyanlı Sükut", ""Vur Emri" ve "Omuzumda Sevda Yükü" adlı şiirleriyle Türk edebiyatına damga vuran Karakoç, 7 Nisan 1932’de Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Ekinözü köyünde dünyaya geldi.

Çiftçilikle uğraşan bir ailede yetişen Karakoç, ilkokuldan sonra öğrenimine bir süre devam edemedi.

 Köyünde marangozluk ve çiftçilik yapan Karakoç’un dedesi, babası ve kardeşleri şair olduğundan küçük yaşlarda şiirle tanıştı.

İLK KİTABINI BEĞENMEYİP YAKTI

Elbistan Belediyesi'nde 1958'de muhasebeci olarak çalışmaya başlayan ve 1981'de emekli olana kadar bu görevini sürdüren Karakoç’a yazdığı şiirlerden dolayı hakkında çok sayıda dava açıldı.

İlk şiirleri iki kitap olacak hacimdeyken beğenmeyip yakan Karakoç'un eserleri ilk olarak Elbistan'da çıkan Engizek gazetesinde yayımlandı.

"Hasan'a Mektuplar" isimli eserini 1964'te yayımlayan Abdurrahim Karakoç "Şiire nasıl başladınız?" sorusuna "Besmeleyle" cevabını verdi.

Çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazan Karakoç, emekliliğin ardından Ankara'ya yerleşti.

Mihriban eseriyle toplumun her kesimi tarafından tanınan Karakoç, "Saati Yok Eremi Yok (Ben Hep Seni Düşünürüm)", "Anadolu Sevgisi", "Zikrullah", "Hak Yol İslam Yazacağız", "Bayramlar Bayram Ola", "İsyanlı Sükut" ve "Tut Ellerimden" adlı eserlerin yanı sıra 5 şiirden oluşan "Hasan'dan Gelen Mektup", 8 şiirden oluşan "Haberler Bülteni", 7 şiirden oluşan "Vatandaş Türküsü" ve 5 şiirden oluşan "Masal" adlı çalışmalara imza attı.

Anadolu insanının karşılaştığı zorlukları ve çektiği sıkıntıları şiirlerinde ele alan Karakoç’un bestelenen 100'e yakın şiiri geniş kitlelere ulaştı.

Aşk, ayrılık, özlem, tabiat ve gurbet konulu şiirleri temiz Türkçe ve hece vezniyle yazan Karakoç’un, 6 Haziran 2012'de tedavi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti.

ESERLERİ

Şair ve yazar Abdurrahim Karakoç, "Çobandan Mektuplar" ve "Düşünce Yazıları" gibi düz yazılarının yanı sıra şu şiir kitaplarına da imza attı:

 "Hasan’a Mektuplar", "El Kulakta", "Vur Emri", "Kan Yazısı", "Dosta Doğru", "Suları Islatamadım", "Beşinci Mevsim", "Akıl Karaya Vurdu", "Yasaklı Rüyalar", "Gökçekimi", "Gerdanlık", "Parmak İzi"

YORUM YAZ..
Modal