Vatandaşı rahatlatan haber: 15 güne fiyatlar büyük ölçüde düşecek!

Son dönemlerde yaşanan fiyat artışlarında farklı gelir seviyelerinden herkesin severek tükettiği patateste fiyatlar yok artık dedirten seviyelere çıktı. Konuya ilişkin sektör yetkilileri yaptıkları açıklamalarda patates fiyatların 15 güne kadar düşüş yaşayacağını ve zorunlu indirim olacağını belirtti.

07.04.2022-13:07 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-16:24) Vatandaşı rahatlatan haber: 15 güne fiyatlar büyük ölçüde düşecek!

Domates, biber ve kıvırcık fiyatlarındaki yüksek artışın ardından tezgahlarda en çok dikkat çeken ürün patates ve soğan oldu. Bu iki sebzenin fiyatlarında ciddi derecede yükseliş görülürken vatandaşların alım gücü her geçen dün düşüyor. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 2 ile 3 lira arasında olan patates halde 8 liradan, kuru soğan ise pazarda 6-7 liradan satılmaya başlandı. Bu fiyat artışının nedeni olarak ise tekrardan stokçular gösterildi.

15-20 lirayı geçer

Konuya ilişkin Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksek Tavşan bir açıklama yaptı ve Nisan ayında sökülmesi gereken patateslerin soğuk hava nedeniyle Mayıs ayına kaldığını ifade etti. Tavşan, denetimler düzgün bir biçimde devam etmezse fiyatların 20 lirayı aşabileceğini söyleyerek, “Halihazırda depolardaki patatesleri tüketiyoruz. Ancak onlar piyasaya tam sürülmüyor. Ticaret Bakanlığı patates ve soğanı daha iyi takip etmeli. Böyle giderse patatesin kilosu 15-20 lirayı geçer. Patates ve soğanda ilk hasat Adana bölgesinde yapılıyor. Geçen yıl soğandan zarar eden üreticiler bu yıl ekime daha da önem verdi. Genel olarak Ankara Polatlı’da tutulan soğanlar havaların ısınması ile birlikte çürüme yapmaya başladı. Bunların bir an önce piyasaya sürülmesi gerekiyor.” dedi.

Vatandaşı rahatlatan haber: 15 güne fiyatlar büyük ölçüde düşecek!

Stok yeri Nevşehir

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da yaptığı açıklamada hasat döneminin 1 ay geciktiğini aktararak, “Normalde biz bu dönemde patatesi söker pazara süreriz. Bu döneme kadar da kışlık patates bizi idare eder. Ancak bu yıl don olayı nedeniyle hasadımız sarktı. Aynı zamanda mahsulde de yüzde 50’ye yakın kayıp yaşandı. Bunu fırsat bilen tüccarlar şimdi patates arzını kıstı. Nevşehir’deki depolarda kışlık patates var. Stokçular daha fazla para kazanmak için yine aynı oyunu sergiliyor” ifadelerini kullandı.

10-15 güne pazara süreriz, fiyatlar düşer

Doğan, “Soğanı 10-15 güne kadar kaldırır, pazara süreriz. Yeni mahsulle fiyatlar biraz düşer. Ancak geçen yıl çiftçi soğandan kazanmadı. O nedenle ekimini üçte bire düşürdü. Sadece Yüreğir’de geçen yıl 9 bin dönüme soğan ekilirken bu yıl 3 bin dönüme ekildi. Bizim acilen üretim planlamasını devreye almamız şart. Aksi takdirde bir yıl ürün çok olur bir yıl az.” sözleriyle açıklamasını noktaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal