Vatandaş tepkili! Site aidat fiyatları kira bedellerini geçiyor

Son bir yılda tam tamına yüzde 80 artış göstererek dudak uçuklatan ve neredeyse kiralardan daha yüksek miktarlara gelen site aidatları vatandaşların büyük tepkisine neden oluyor. İstanbul’da en çok aidat verilen site bin 674 TL ile Beşiktaş’ta.

05.03.2022-09:26 - (Son Güncelleme: 05.03.2022-09:57) Vatandaş tepkili! Site aidat fiyatları kira bedellerini geçiyor

İstanbul'da birçok sitede istenen aidat fiyatları görenleri şaşkına çeviriyor. Kira fiyatlarına yaklaşan ve neredeyse bazı kiralardan daha yüksek olan aidatlar, kat maliklerinin canını bezdirdi. Yapılan araştırmalara göre İstanbul genelinde sitelerde ödenen aidatlar son 12 ayda yüzde 80 arttı.

Markalı konut projelerinde 100 metrekarelik daireler için ödenen ortalama aidat bedeli ortalama 700 liraya kadar çıkarken, aynı büyüklükte bir ev için merkezi bölgelerde bu tutar bin lira ile 5 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Site yönetimleri yapılan söz konuşu artışlara personellere ödenen asgari ücret ve fatura giderlerini gerekçe gösterse de vatandaşın itiraz hakkı bulunuyor. Mağdur olmamak için aidatların hesaplandığı ve duyurulduğu genel kurullara “kesinlikle katılın” tavsiyesi yapan uzmanlar, yüksek zamla karşılaşan daire sahibinin olağanüstü genel kurul talebinde bulunarak, yeni bütçe oluşturabileceğini ifade ediyor.

Neredeyse 2 bin lira aidat!

Eva Gayrimenkul Değerleme'nin yayımlamış olduğu verilerie göre, İstanbul'da ortalama 100 metrekarelik konutlarda en yüksek aidatının alındığı ilçe bin 674 TL ile Beşiktaş olurken, alınan en düşük aidat ise 300 TL ile Çatalca'da bulunuyor.

Aidatlar Kirayı Geçti!

En yüksek aidat sıralamasında Beşiktaş'ı, bin 255 lira ile Şişli ve 900 lira Sarıyer izledi. EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal buna sebep olan faktörlerin başında maliyet artışları olduğunu belirterek, "Maliyet kalemlerindeki artışlar aidatların artmasına neden oldu. Genellikle dışarıdan hizmet alınan binalardaki yönetimlerde maliyet sıkıntıları yüksek. Çünkü güvenlik, temizlik ve bakım işletmelerinin personeli genelde asgari ücretten çalışıyor. Ücret artışı ister istemez aidatlara yansımaya başladı." ifadelerini kullandı.

Farklı uygulamalar ve önlemler gündemde

Sitedeki binalara uygulanan hizmet dışarıdan alınınca yönetime yüklenen maliyetlerin de otomatik olarak arttığını sözlerine ekleyen Bal, "Maliyetleri azaltmak için dışarıdan alınan temizlik hizmetlerinin azaltılması, ortak alandaki yüksek enerji tüketen aydınlatmaların değiştirilmesi gibi önlemler konuşuluyor. 2022 bütçelerinin yapılması ve genel kurulların gerçekleştirilmesi akabinde farklı uygulamalar da ortaya çıkabilir." şeklinde konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal