Vatandaş borç batağında!

Ekonomik krizle birlikte alım gücü azalan vatandaşların borç yükü giderek ağırlaşıyor.Son verilere göre, ödenemeyen borçlardan kaynaklanan takibe düşen alacaklar bir haftada 4 milyar 8 milyon TL artış gösterdi.

22.11.2024-10:02 - (Son Güncelleme: 22.11.2024-14:50) Vatandaş borç batağında!

Ekonomik krizle birlikte alım gücü azalan vatandaşların borç yükü giderek ağırlaşıyor. Bireysel kredi, kredi kartı ve ticari kredi kullanımındaki artış hız kesmezken, borçlarını ödemekte zorlanan birçok kişi takibe düştü. Son aktarılan verilere göre, ödenemeyen borçlardan kaynaklanan takibe düşen alacaklar bir haftada 4 milyar 8 milyon TL artış gösterdi.

Ekonomik krizin etkisi altında ezilen vatandaşın borç yükü, her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bankacılık sektörüne ilişkin son veriler, bireysel kredilerden kredi kartlarına, ticari kredilerden takibe düşen alacaklara kadar hemen her alanda artış yaşandığını ortaya koyuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yayımladığı haftalık bültene göre, özellikle bireysel kredi kartı borçları ve takibe düşen alacaklar dikkat çekici oranlarda yükseldi.

BİREYSEL VE TİCARİ BORÇLAR ARTIYOR

BDDK’nın verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 15 trilyon 160 milyar 652 milyon liraya ulaştı. Yılbaşından bu yana önemli bir artış gösteren tüketici kredileri hacmi, 1 trilyon 513,75 milyar TL’den 1 trilyon 893,52 milyar TL’ye yükseldi. Bireysel kredi kartı borçları da yılbaşında 1 trilyon 154,92 milyar TL seviyesindeyken, 15 Kasım itibarıyla 1 trilyon 676,52 milyar TL’ye çıktı.

Bireysel kredi kartı borçlarının 582 milyar 246 milyon TL’si taksitli borçlardan, 1 trilyon 94 milyar 275 milyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluşuyor. Bu durum, vatandaşların gündelik ihtiyaçlarını dahi kredi kartlarıyla karşılamak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor.

TAKİPTEKİ ALACAKLARDA BÜYÜK ARTIŞ

BirGün'de yer alan habere göre; kredi ve kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların sayısı hızla artıyor. Takibe düşen alacaklar, sadece bir haftada 4 milyar 8 milyon TL’lik artış gösterdi. 15 Kasım itibarıyla takibe düşen toplam alacak miktarı 280 milyar 287 milyon TL’ye ulaştı. Bu alacakların 207 milyar 709 milyon TL’si için özel karşılık ayrıldığı bildirildi.

Takipteki alacaklardaki bu artış, ödeme zorluğu çeken birey ve işletmelerin giderek daha da kırılgan hale geldiğine işaret ediyor. Uzmanlar, bu durumun, alım gücü düşen vatandaşların ekonomik yükünü daha da artıracağını vurguluyor.

KUR KORUMALI MEVDUATLARDAKİ ÇIKIŞ HIZLANIYOR

Öte yandan, Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat (KKM) hesaplarındaki azalma da dikkat çekiyor. Geçen hafta KKM hesaplarından 39 milyar 337 milyon TL çıkış gerçekleşti. Böylece KKM hesaplarının toplam büyüklüğü 1 trilyon 250 milyar 245 milyon TL’ye düştü. Bu hesaplar, yılbaşında 2 trilyon 626,35 milyar TL seviyesindeydi. KKM'nin toplam mevduat içindeki payı ise yüzde 6,82’ye geriledi.




YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal